Legnagyobb örömömre az előző bejegyzésem némi frissítésre szorul! Ugyanis, az azóta eltelt időben egyre jöttek a matcha források és úgy kerek a történet, ha ezeket is feltárom az előző cikkemhez kapcsolódva.

matcha_latte

Ha autentikus japán matcha teát szeretnénk helyben inni vagy teaport venni, akkor a Marumoto Japán Teaház a jó választás. Az oldalukon részletesen leírják a tea készítés lépéseit is - márpedig a matcha készítésnél tudni kell pár dolgot, hogy olyan habos legyen, és olyan édeskés, ahogy az a nagy könyvben meg van írva!

Az igazi japán matcha ivásánál fontos a kísérő édesség is. A Marumoto-ban ezekből is találunk jó néhányat, és egyéb matcha ízesítésű sütiket is.

A matcha-ból készült latték terén már jóval nagyobb a magyar választék is. Az első két helyen van forró formában matcha latte, és jeges matcha „limonádé” is.

Budapest Baristas

Warm Cup

Mahalo

Nem azonnali fogyasztásra, előre csomagolt kiadásban a DM-ben találtam 2dl-s kiszerelésű matcha milk-et. Ráadásul bio minősített, nádcukros verzióban. Ízre is nagyon visszafogott, azaz nem túl édes, mint az ilyen tejeskávés italok sokasága.

IMG_20160702_130244

És ha mindezt otthon szeretnénk elkészíteni, akkor egyrészt vehetünk minőségi matcha port (a Marumoto-n kívül még pl. a Demmers Teahouse-ban is) vagy, ha nem a magas minőség számít, hanem a gyors és könnyű elkészíthetőség, akkor használhatunk cukrozott kakaóporhoz hasonló matcha-s italport, amit csak hozzá kell keverni a tejhez, vízhez és máris kész a reggeli ital. Japánban ezt gyerekek is ihatják, így feltételezem, hogy koffein tartalma elhanyagolható (nem tudok magyarországi forrásról).

148957036

Ha matcha teaport veszünk otthonra, a teán kívül számos más dologra is felhasználhatjuk. A „mi minden készülhet matcha-ból” – témakör egy másik bejegyzés tartalmát képezi, csak ízelítőül megemlítem ezt a finomságot a szokatlanabb vonal kedvelőinek: matcha jam. Állagra tényleg lekvárhoz hasonló krém, erős zöld színnel, aminek felhasználási javaslata is (joghurtba, kenyérre kenve, édességhez) lekvárhoz áll közel, de összetevőit tekintve mégis eltér a lekvároktól, hiszen tej alapú (tejet, tejszínt, cukrot és matcha-t tartalmaz).

235_3

235_2

235_1

Ezzel zárom soraimat, azzal az ígérettel, hogy a matcha források utáni keresgetésemben talált jobbnál jobb -egyelőre csak szemcsiklandó- matcha poros recepteket kipróbálom és egy másik bejegyzésben megosztom a tapasztalatokat. Addig is sok finom zöld teával színesített, szép napokat kívánok Mindenkinek! 🙂

Képek forrásai:
http://m.cdn.blog.hu; http://kura3.photozou.jp; http://beautiful-dish.com

Borítókép:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com