Ha valahová utazni készülünk, az indulás előtt mindig szoktam készíteni egy kis ebédet az útra, mert gyermekem és férjem étvágya kiszámíthatatlan, bárhol, bármikor tudnak enni. Az utazásra általában Onigirit (rizsgombóc) és Karaagét (rántott csirke) szoktam csinálni, mert könnyen és gyorsan elkészíthető és szállítható.

Az Onigiri készítéséhez a Marumiyás Onigiri keveréket szoktam használni. A frissen és puhán elkészült, nagyon forró japán rizshez hozzákeverem a lent látható egyik tasak tartalmát. Ezután sós-vizes kezemmel golyó alakúra formázom a még forró rizst.

Viszont vigyázat! A frissen készült rizs tényleg nagyon forró, azért érdemes hideg vizes (és sós) kézzel készíteni az Onigirit, nehogy megégjen a kéz. Sokfajta ízű keverék található ebben a sorozatban, például Sake (lazac), Wakame (tengeri moszat), Umejiso (Shiszo levél), Edamame (fiatal szójabab), és Tarako (haltojás).

Az Onigiri készítésekor nem szoktam rögtön rátekerni a Norit, mert mire eszünk belőle, a Nori beszívja a rizs nedvességét, és nem marad friss. Ezt utálom! Így én csak evéskor szoktam rátekerni, hogy friss és ropogós maradjon.

Onigiri, más néven Omusubi a japánok egyik büszkesége, ami könnyen elkészíthető, finom és könnyen hordozható kirándulásra és utazásra. Már a Nara korszakban készítettek és ettek ilyen ételt a régi történelmi könyvek szerint.

Nemrég tudtam meg, hogy a japán Omusubi Gonbei nevű Onigiri boltlánc létrehozta első európai boltját Párizsban.

Az OMUSUBI GONBEI Palais-Royal, Forrás: http://www.omusubi-gonbei.com/shoplist/europe/paris.html

Az Onigirit, amihez sem vajat, sem tejszínt nem használnak, csak egyszerű fűszerekkel szoktak ízesíteni, vajon tudják-e a franciák értékelni?

Nézem a francia honlapot, hogy milyen fajták szerepelnek a menün? Rögtön az egészen egyszerű Umeboshi onigiri képe ugrik fel. Azonnal megkívánom, s elgondolkozom, hogy mikor is ettem utoljára ilyet. Egyáltalán a franciáknak bejön ez az ízvilág?

(Úgy vettem észre, hogy a külföldiek nem igazán szokták szeretni az Umeboshi-t.)

Umeboshi és Gomashio verzió!
Forrás: https://tokuhain.arukikata.co.jp/paris/2019/08/post_582.html

Egy Onigiri darabja kb. 1-3 EUR-ba kerül. A francia bagettel szemben elég versenyképes áron kínálják. Eredeti japán, Akita prefektúrából importált rizzsel készítik.

Takikomi onigiri Forrás: https://tokuhain.arukikata.co.jp/paris/2019/08/post_582.html
Teriyaki ízű onigiri Forrás: https://www.facebook.com/omusubi.gonbei.france
Gambatte! Forrás: https://www.facebook.com/omusubi.gonbei.france
A legnépszerűbb Temmusu, mind eladva!! Forrás: https://ameblo.jp/monparis-by-miyo/entry-12343932896.html
A második helyen a lazacos onigiri áll! Forrás: https://ameblo.jp/monparis-by-miyo/entry-12343932896.html
A Kagoshimai Chiran cha japán tea az Evian mellett!
Menü is van, ami nagyon jól néz ki!

A Franciaországban élő japánok eléggé dicsérik ezt az Omusubit, ha arrafelé járnak, ne hagyják ki!