A hőség már hetek óta tombol idehaza. Ezt a helyzetet bizony nem csak az idősek és a gyerekek viselik nehezen, de szinte mindenki szenved tőle kortól függetlenül. Én sem vagyok ezzel másképp, sőt számomra a „küzdelem” sokszor már 27-28℃ felett elkezdődik. Nem csoda hát, hogy egyre gyakrabban jut eszembe egy remek japán szokás. Szinte az is elég, hogy rá gondolok, máris némi hűs érzés járja át testemet.

005_3f3ac2d8b23cf671c5ceab7c37e0cbe7 017

Oshibori. A japán szó maga a „kicsavarni” igéből származik, de sokkal inkább nedves törülköző jelentésben terjedt el a köztudatban. Japánba utazva szinte nincs olyan ember, aki ne találkozna vele, ugyanis a repülőgépen is „felszolgálják” étkezések előtt (hacsak nem valami más közlekedési eszközzel vállalkozik valaki a nagy útra). A kézi törülköző aztán lépten-nyomon felbukkan Japánban, éttermekben, teázókban, kávézókban és az otthonokban egyaránt. Csupán csak egy törülköző lenne, vagy több annál? Mindenki döntse el maga, de a döntéshez azért még adnék egy kis segítséget, pár érdekes információt.

Az oshibori mindenkori jellemzője, hogy be van nedvesítve. „Tálalási” formáját tekintve lehet felgöngyölgetett, laposan négyszögre, de akár nyuszi formájúra hajtogatott is.

020

Általában egy kis szervírozó tálon, tálcán, lapon érkezik használójához, de van hogy a pincér, légi kísérő jár körbe kezében egy kosárral, melyből csipesszel teszi azt a vendég kezébe. Ami az igazán nagy különlegessége az oshiborinak, hogy télen forrón, nyáron pedig jég hidegen adják a vendég kezébe. A melegítésnek, hűtésnek számos módja létezik, de a legáltalánosabb, hogy a nedvesítést és formára igazítást követően hűtőbe teszik, vagy pároló edényben (esetleg mikróban) melegítik. Aki átélte már, az most érzi a bőrén, hogy milyen is az a pár másodperc, amíg a széthajtogatást követően tartja még a hőjét a törülköző. Mire megtörli az ember a kezét vele, addigra már fel is veszi a test hőmérsékletét, így tehát a közvetlen hőhatás csupán másodpercekig tart, a szervezetre vagy talán a pszichénkre gyakorolt hatása azonban annál tovább megmarad. Nem ritkán láthatjuk azt sem, hogy az arcukat is beletörlik az emberek, de azért nem árt tudni, hogy eredeti funkciója az étkezés előtti kéztörlés és ezzel egyidejűleg az aktuális évszakkal harmonizáló (azt ellensúlyozó) hőhatás kifejtése. Nem mellesleg megemlítendő, hogy az oshiborit nem csupán az étkezés megkezdése előtt, de az étkezés során bármikor lehet használni az ujjak, a kéz törlésére, így például egy csibecombot is el lehet(ne) majszolni marékra fogva is akár, anélkül hogy aztán a szalvéta ráragadjon az ujjaink minden négyzetmilliméterére (éttermekben éppen ezért csere oshiborit is hoznak szükség esetén). Érdemes ugyanakkor odafigyelni arra, hogy miként is hajtogatják tapasztalt japán ismerőseink az oshiborit a használatba vételt követően, s hogy az étkezés során hova teszik, hova nem teszik le azt. Pillanatok alatt „disznóóllá” válhat ugyanis egy asztal az oshiborik hanyag és figyelmetlen kezelésének következtében.

018  012_110082832_013

Sok esetben találkozhatunk nejlonba csomagolt változattal is, bár a tartalma ettől még ugyanúgy lehet textil törülköző. Csomagolás ide vagy oda, a textil törülközőket tehát mosás után újrahasználják. A textil nejlonba csomagolása leginkább az éttermek, szállodák körében elterjedt. Ilyenkor az egyszer használatos, lezárt zacskót a vendég tépi fel közvetlenül a használat előtt. A nagy vendégszámot kiszolgáló egységek esetében népszerű az oshibori bérlése is, így megkímélve magát az adott vendéglátóipari egység a mosás, előkészítés, hajtogatás, csomagolás műveleteinek végrehajtásától.

Persze a lehetőségek tárháza ennél bővebb. Létezik ugyanis papír változata is az oshiborinak, melyet inkább az intim-, kozmetikai kendőkhöz, nedves törlőkendőkhöz lehetne hasonlítani. Egyszer használatosak, zárt csomagolásban vannak és akár valamilyen fertőtlenítő, antibakteriális oldattal átitatottak.

De térjünk csak vissza az eredeti koncepcióhoz, hiszen nincs is annál fantasztikusabb érzés, mint a csomagolás lefejtegetése nélkül kézbe venni egy igazán forró nyári napon egy szinte jégtömbhöz hasonló érzést nyújtó kis törülközőt, csuklónkra teríteni azt, megtörölni a kézfejünket és úgy érezni pár másodpercre, minta nem is lenne küzdelmes a 38-40 fokban való aktív tevékenykedés.

016_mainvisual

A fenti reklám szövege sem állít kevesebbet (röviden összefoglalva), minthogy az oshibori nem más, mint a világelsőnek mondható japán vendégszeretet „formája”.

 

 

Fotók:

1. http://www.makishokai.co.jp

2. http://blog.goo.ne.jp

3. http://www.kulturologia.ru

4. ismeretlen

5. http://fujinami.trustpass.alibaba.com

6. http://www.makishokai.co.jp