Sokszínű és változatos feladataim egyike, hogy segítséget és támogatást nyújtsak a férjük munkája miatt idetelepedett japán családtagoknak az élet szinte minden területén, az orvostól a bevásárlásig.

Jómagam már lassan 20 éve vagyok itt, és amikor az újonnan ideérkezett japán családokkal találkozom, rájövök, hogy én is hasonló helyzetben voltam 20 évvel ezelőtt.

Japánként a legnehezebben érthető magyar viselkedések például, hogy miért nem tud a megbeszélt időre jönni a szerelő vagy a postás? Ha azt ígéri a szerelő, hogy másnap reggel 8 és délután 5 között visszajön, akkor miért nem tartja be a szavát? Az ember nem tud sehová se menni, otthon kell maradni egész nap, s sokszor hiába. A postánál ugyanez a helyzet. Ha találunk egy értesítőt csomag érkezéséről a postaládában, s kérjük a másnapi újbóli kiszállítását, sokszor egész nap otthon maradva, akkor miért nem tudják rendesen újra kiszállítani? A végén személyesen kell bemenni az 1-es vagy 2-es számú posta logisztikai központba, és cipelhetjük haza a nagy csomagot.

Japánban ilyen szinte soha nem fordul elő, vagy csak nagyon rendkívüli esetekben. Egyáltalán nem megszokott viselkedés ez a szigetországban.

Egy másik példát említve, Japánban sok éjjel-nappali bolt van, egész évben minden nap nyitva, általában 30 méterenként található egy az utcákon, s minden szükséges áru kapható, az élelmiszertől a nejlonharisnyáig. A szupermarketek és bevásárlóközpontok is mindig nyitva vannak, szombaton, vasárnap és nemzeti ünnepeken is. A vásárlásnál pedig mindig kapunk ingyen zacskót.

Ezzel összehasonlítva, nagy nehézséget jelentett sok ideköltöző japán családnak a 2015-ös kormányzati boltzár. (Köztük nekem is, meg gondolom sok más magyar állampolgárnak is.)

A közlekedési eltérésekről is pár szót ejtve, Japánban például a vonatok, kis kivétellel, mindig pontosan érkeznek, nem úgy, mint idehaza a BKV és a MÁV.

Mindezért nagyon sok most érkezett japán család úgy gondolja, hogy Japánban élni sokkal jobb és kényelmesebb (benri).

Viszont, érdekes módon, egy idő után kezdenek rájönni, hogy az itteni élet sem rossz. Pár hónap után már azt szokták mondani, hogy "Nareta". (Hozzászoktam.) Ráadásul élvezik a kézzel-lábbal mutogatós kommunikációs módszert is. Ez nem csak Magyarországon van így, hanem Nakamura Eriko (híres japán hírbemondó, aki már régóra él Franciaországban) szerint ott is ugyanez a helyzet.

Rájönnek, hogy a túlzott pontosság, udvariasság és precizitás sem mindig jó.

Például a vonatmenetrend görcsös betartása vezetett egy szörnyű tragédiához a JR West cégnél 2005-ben. (Amagaszaki vasúti szerencsétlenség). Akkor viszont mit számít egy kis pontatlanság?

Továbbá, ha Japánból csomagot kapok, az mindig tele van felesleges csomagolópapírokkal, nejlonzacskókkal, így nem túl természettudatos. Miért kell mondjuk egy japán sütit 5 réteg csomagolópapírral becsomagolni? 

A túlzott luxus szolgáltatások elkényeztetik az embereket, s ha külföldre mennek, akkor nagyot koppanhatnak, mert ott mások a minőségi elvárások, s nagyban megnehezítheti az életüket.

Magyarországon ugyan nem a legpontosabb és legmagasabb szintű a szolgáltatások többsége, viszont az emberek nagyon közvetlenek és segítőkészek, ami nagyban tudja ellensúlyozni a negatív élményeket.

Gondolok itt arra, hogy néha megesik, hogy főzés közben veszem észre, hogy nincs otthon vöröshagyma, s akkor nem pánikolok, hanem nyugodtan át tudok ugrani a szemközti szomszédhoz kérni egyet. S van úgy is, hogy ő jön át egy zacskó sütőporért, stb..

Továbbá idén nyáron 3 napig nem volt itthon víz mert nem esett, áram se volt másfél napig egy hatalmas vihar után, ráadásul melegvíz sem volt, mert a szerelő nem tudott jönni. Gyertyával, felforralt kútvízzel oldottuk meg a helyzetet, a hűtőben lévő élelmiszert pedig átvittük a lányom barátnőjéékhez.

A 2 házzal odébb lakó bácsi pedig átjött hozzánk, és kérte, hadd használhassa a kutunkat, mert nincsen vizük. 

Azt tanultam meg, hogy minél több a probléma és kényelmetlenebb helyzet, annál jobban összefognak a magyarok és segítenek egymásnak.  A végén pedig rájövök, hogy nem rossz ez a fajta életmód itt Magyarországon sem.

→  

 

A képek forrásai sorrendben:

http://www.pixwordsmegoldasok.info, https://toyokeizai.net, 
https://www.nikkei.com, https://frame-illust.com