2016. április 5-én 14. alkalommal került megrendezésre a „Tavaszi Hangok” nevű koncert a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Idén első alkalommal vettem részt a rendezvényen, így nagy lelkesedéssel, kíváncsisággal vártam az eseményt. Azt már hallottam, hogy ez a hangverseny remek példája az országaink közötti együttműködésnek. Több magyarországi japán cég, a Japán Nagykövetség, Dr. Sűdy Zoltán volt tokiói nagykövet közös munkájának gyümölcse az évről évre megrendezésre kerülő hangverseny. A Liszt Ferenc Zeneakadémia japán és magyar diákjai kapnak lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a nagyérdeműnek. Idén 13 japán és 4 magyar diák léphetett színpadra.

IMG_20160405_184509

A Zeneakadémia csodás hangulatú hangversenyterme jó választásnak tűnt nekem. Az európai stílusú terembe a színpadon elhelyezett ikebana csempészett be egy kis japán hangulatot. Könnyedséget sugárzott magából, mintha felhők pihennének meg a virágok fölött. A rendezvény megnyitóján kiderült, hogy a japánok minden tekintetben kiemelkedően szerepelnek az iskola mindennapjaiban. Kitartásukkal, fegyelmükkel példát mutatnak. A Zeneakadémia tavaly indult zongora szólista képzésére csak japán hallgatók nyertek eddig felvételt. A csodálatos hangverseny – művészeti – összeállítója, vezetője Onczay Csaba professzor úr volt.

A koncert remek lehetőséget nyújtott a Japán iránt érdeklődőknek az ismerkedésre és kapcsolattartásra. A Nagykövetség több Japánról szóló érdekes nyomtatványt is hozott a vendégek számára, akik örömmel fogadták.

Az összes darab nagyon magas színvonalú volt, látszódott a sok éves gyakorlás és elhivatottság. Mindenki nagy átéléssel lépett a színpadra, s adta elő választott darabját.

IMG_1520

A művészeket az alábbi sorrendben hallgathattuk meg:

Gouno-Liszt: Faust keringő

Shibuya Arisa (zongora)

 

Weiner: II. hegedű-zongoraszonáta - 1.,2. tétel

Saint-Saëns: Caprice in the form of Valse

Nakajima Yayoi (hegedű), Shimanuki Megumi (zongora)  

                                                                                                                                      

Francaix: Téma és variációk

Ito Sayaka (klarinét), …… (zongora)

 

Popper: d-moll koncertpolonéz op. 14 

Hagiwara Riku, (chello), Homor Zsuzsa (zongora)

 

Scarlatti: E-dúr szonáta (K.380)

Szkrjabin: cisz-moll etúd, op. 42/5

Prokofjev: VII. (B-dúr) szonáta, op. 83 - 3. tétel

Nishi Yoshiki (zongora)

 

..................

 

Ysaÿe: V. (d-moll) szólószonáta, op. 27

Mozart: A-dúr szonáta (K.526) – 1. tétel

Kitatani Mariko (hegedű), Shimanuki Megumi (zongora)

 

Liszt: VII. (Esz-dúr) transzcendens etűd (Eroica”)

Liszt: XIII. (a-moll) magyar rapszódia

Morimoto Miho (zongora)

 

Dvorák: II. (A-dúr) kvintett, op. 81.- 1. tétel

Mukeda Narihito (zongora), Nagasaka Takumi (hegedű), György Boglárka (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa), Nakajo Seiichi (cselló) 

IMG_1513

Remélem mindenkinek elnyerte tetszését a hangverseny, s tovább folyik eme nagyszerű hagyomány.