Ismételten egy japán édességet mutatnék be röviden: a zunda mocsit.

A zunda az ismertebb azukibabból készülő édes vörösbabpüréhez hasonló zöldbabpüré, amelyet szójababból készítenek. Elkészítésmódjuk hasonló: a felforralt babot meghámozzák és összetörik, sót és cukrot kevernek hozzá, majd ráteszik a mocsira (japán rizssüteményre). Azonban mind ízre, mind pedig állagra különböznek, olyannyira, hogy a zunda az azukitól irtózó feleségemnek is nagy kedvence.

Forrás: https://wagashi-season.com

A zunda mocsi eredetileg az észak japáni Mijagi prefektúrából származik. Jómagam közel hét éven át éltem a prefektúra fővárosának számító Szendaiban, így volt időm ellátogatni a nevesebb zunda-mocsi üzletekbe.

De szinte lehetetlen elkerülni a találkozást: sült marhanyelvvel és a szaszakamával (bambuszlevél alakúra préselt darált halhús) együtt a “Három nagy szendai ételnevezetesség” egyike, így nagyon népszerű és sok helyen kapható. A helyi újság által végzett felmérés alapján a helyi ételek közül a zunda mocsira a legbüszkébbek a Mijagi prefektúrában élő emberek. Sőt, több hasonló felmérésben a “legfinomabb mocsi” díjat is elnyerte.

Zunda mocsi

Eredetileg a nyári ünnepségekre készítették a rizstermesztő földművesek, de hamarosan néhány városi cukrászda is árulni kezdte ebben az időszakban. A fagyasztott zunda mocsi kifejlesztése lehetővé tette, hogy egész évben, az ország bármely pontjára szállítható legyen, így egyre több cég kezdett foglalkozni a gyártással. Ma már nem csak mocsit, hanem zundával töltött kenyeret, tejtermékeket, süteményeket, illetve zunda ízű italokat is lehet kapni. Épp az elmúlt hetekben került a boltokba korlátozott példányszámban zunda-mocsi jégkrém:

Zunda mocsi jégkrém

Zunda ízű milkshake és zunda mocsi

Természetesen léteznek zundát és zunda mocsit ábrázoló figurák is.

2008-ban született meg a "Zundachi" és a "Zundari-na" karaktere, akiket először a Szendai városi tévécsatornán mutattak be és azóta mindenféle formában kaphatóak.

A 2011. március 11-én bekövetkezett tóhokui földrengés újjáépítési munkálatainak támogatására született meg Tohoku Zunko karaktere.

"Zundachi" és a "Zundari-na" karaktere
Tohoku Zunko Forrás: https://zunko.jp/

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

https://wagashi-season.com