Az egy évvel elhalasztott XXXII. (tokiói) nyári olimpiai játékok sorsa elválaszthatatlanul összefonódott a Covid19 pandémiával. Japánban a negyedik hullám május közepén tetőzött. Márpedig az olimpia július 23-án kezdődik (és augusztus 8-ig tart), míg a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között tartják meg. Az olimpiát nagyon jelentős veszteséggel lehetne csak lemondani, mivel kiesnének a szponzori és a közvetítési jogokból származó bevételek, amelyekből a Nemzetközi Olimpiai Bizottság működését nagy részben fedezik. A Covid új hulláma miatt idén tavasszal jelentősen megnőtt az olimpiát ellenzők tábora Japánban, tüntetésekről is láthattunk híradásokat. A japán orvosok szakszervezetének vezetője szerint az olimpiára érkezők nyomán akár egy új helyi vírus (mutáns) is kialakulhat.

Tokiói olimpia: versenyfutás a Coviddal
a kép forrása: https://www.theguardian.com/world/2021/jan/13/tokyo-2020-head-says-impossible-to-delay-olympics-as-public-opposition-grows

Külföldi nézők nem látogathatnak az olimpia versenyeire. A helyzet egyébként amúgy is az, hogy jelenleg Japán területére csak különleges esetben léphet be jelenleg külföldi állampolgár. A friss hírek szerint a stadionokban maximum 10 ezer fő vehet részt nézőként a rendezvényeken, de legfeljebb a székek 50 százaléka tölthető fel. Ez már júniusi lazító intézkedés eredménye, amikor a veszélyhelyzetből a kilenc érintett – és jellemzően a legsűrűbben lakott - prefektúra esetében „kvázi- veszélyhelyzet lett”, míg délen Okinawán július 11-ig meghosszabbították a veszélyhelyzet státuszt. Az éttermeket a kilenc prefektúrában továbbra is be kell zárni legkésőbb este 8-kor. Az olimpiára érkező újságírók kizárólag a szállodájukban, valamint a versenyeken tartózkodhatnak, amelyet egy GPS-es applikációval ellenőriznek.

Japánt akár a biztonság országának is nevezhetnénk, de paradox helyzet állt elő. Az oltási folyamat korai kezdése mindenképpen hamarabb teremtene biztonságot, és ez egy biztonságosabb olimpiára adna lehetőséget, de Japánban minden engedélyezési procedúra igen lassan halad előre. Persze sokan japánok azt mondanák erre, hogy pont a biztonságos oltóanyag garantálása miatt volt lassabb annak bevezetése - a sok ellenőrzés, tesztelés miatt. Így azonban az elsőként – az Astra Zenecánál korábban - engedélyezett Pfizer és Moderna esetében is csak több hónappal az európai országokat követően indult el az emberek oltása, és június közepén is csak kb. 6% volt az átoltottak aránya. Mindez nem okoz a lakosság körében komolyabb felháborodást, mivel a korábbi évtizedek során három jelentősebb botrány is volt egyes oltások mellékhatásai miatt, ezért a japánok jelentős része ódzkodik az oltástól.

Az oltások felgyorsítása és a nem beadott oltóanyagok időben való felhasználása érdekében 19 hatalmas oltóközpontot alakítottak ki az országban, s itt már elvileg a fiatalabb korosztály oltása is elindulhat. Azért csak elvileg, mert a következő hetekben szinte kizárólag az idősebb korosztályhoz tartozók kapják majd meg második oltásukat, a fiatalabbak már csak az olimpia után kerülnek sorra az állami szervezésű oltópontokon. Ugyanakkor – állami kezdeményezéssel - több ezer magánvállalat kezd hamarosan oltani dolgozóik, azok rokonai, leánycégeik és beszállítóik körében. Telephelyenként minimum 1000 oltás beadását kell biztosítani a vállalatoknak. Az állami szervek abban reménykednek, hogy így lehetséges lesz 13 millió lakos beoltása a közel 130 milliós lélekszámú országban. Egyedül csak a Suntory nevű italgyártó cég 51 000 oltás beadását tervezi.

Talán az oltási folyamat gyorsítása magyarázza, hogy egy június 19-20-án végzett közvéleménykutatás szerint a japánok egyharmada támogatja az olimpia megrendezését, míg májusban csak az egyhetedük nyilatkozott így.

Források:

https://www.france24.com/en/live-news/20210617-japan-to-issue-vaccine-passport-for-travel-abroad

https://infostart.hu/kulfold/2021/05/27/az-olimpianak-sajat-virustorzse-alakulhat-ki-ha-megrendezik-a-tokioi-jatekokat

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/tokioi-falanszter-9894755/

https://www.japantimes.co.jp/news/2021/06/17/national/vaccinations-18-plus/

https://www.aljazeera.com/news/2021/6/17/japan-plans-to-lift-covid-restrictions-a-head-of-olympic-games

https://whbl.com/2021/06/17/japan-inc-joins-covid-19-vaccination-push-as-olympics-loom/

https://www.france24.com/en/live-news/20210621-support-rising-in-japan-for-tokyo-olympics-this-summer-poll

https://apnews.com/article/japan-coronavirus-pandemic-business-health-def4b6c1ed31609b71049db88f39fcba

https://www.arabnews.com/node/1873061/sport

https://444.hu/2021/06/21/megis-lehetnek-nezok-az-olimpian