Ami Magyarországon a búbos kemence, az Japánban a kotatsu (炬燵). A tradicionális otthon központja és az esti családi élet színtere. A családok kultúráktól függetlenül mindig a házi “tűzhely” körül gyűltek össze.

mek.niif.hu búbus kemence

A kotatsu egy alacsony asztal, amit télen egy nagy meleg pokróc fed. A pokrócon van az asztal lapja. Az asztal aljára egy hősugárzó van felszerelve, aminek a melegét a pokróc megtartja. Egyfajta mini sátor. Csereévem alatt nekünk is volt a nappaliban egy kotatsunk. Esténként ott gyűlt össze a család beszélgetni, tv-t nézni. Derékig be lehetett takarózni és jó meleg volt.

ebay kotatsu

Japánban nincsen központi fűtés. Vidéki családi házban laktam, ahol légkondicionálóval vagy elektromos radiátorral fűtötték a szobákat. A nappalit természetesen csak a kotatsu tartotta melegen. Rövidebb sziesztáknak is társadalmilag elfogadott helyszíne. Én is többször aludtam el alatta a kora esti órákban. Egy kis időbe telt megszokni a másik időzónát. Hosszabb alvásra, egész éjszakára már veszélyes. Alvás közben, forgolódva a hősugárzó részhez érve könnyen szerezhetünk égési sérüléseket. Ilyen történeteket én is hallottam kint.

Évszakok:

Télen akarva-akaratlanul is a lakás legmelegebb pontját keresi mindenki. Mi is több időt töltöttünk a téli estéken együtt.

A nyári melegben a pokróc természetesen a szekrények mélyére kerül. Ilyenkor is a lakás egyik központi pontja marad. Évszaktól függetlenül a családi barátokat, vendégeket itt fogadtuk.

pinterest kotatsu

A kis asztal - ami mellett csak sarokülésben illett ülni - sokfelé megtalálható Japánban. Éttermekben, szórakozóhelyeken és még egyes vonatokon is.

hellosandwich.blogspot.com train+kotatsu

A lakások kis mérete végett és kulturális okok miatt a fiatalok nem egymáshoz mennek át, mint nálunk. Sokkal inkább közösen kibérelnek egy kis szobát, ahol beszélgethetnek, karaokézhatnak, alkoholos vagy alkoholmentes italokat ihatnak. Az utóbbi időben ezen asztalokat a nyugati utazók számára is kényelmessé tették. Egy lyukat vágtak alájuk a padlóba, ahova le lehet lógatni a lábunkat, megkímélve az elzsibbadástól. Sok otthonban széktámlák is vannak a kotatsu körül, amivel a hátunkat meg tudjuk támasztani.

www.spoon-tamago.com kotatsu

A képek illusztrációk és a következő honlapokról származnak: 
http://mek.niif.hu; https://www.pinterest.com; http://www.ebay.com;
http://hellosandwich.blogspot.hu; http://www.spoon-tamago.com