Október eleje óta tanulmányi úton vagyok Japánban. Kettős életet élek, hol tanulok, hol dolgozok, az adott napszaknak megfelelően. Sokat gondolkoztam, hogy mit lenne érdemes bemutatni a kinti élményekből. Nagyon sok érdekes téma van. Elsőnek a leglátványosabb, leginkább szembe tűnő témát választottam.

Korábban is megtapasztaltam már a japánok rendszeretetét, s a szabályok végsőkig való betartására való törekvésüket. Ez az élmény most sem maradt el. Már-már nemzeti sportnak számít a sorban állás. Nem úgy, mint nálunk, hanem tényleg! Egyenesen, a sorrendet betartva, tolakodás nélkül.

vonatos

Mindenki tudja, hogy a japán gyorsvasút (shinkansen) nem késik. Emellett mindig centire pontosan ugyanott áll meg, s a felszállóhelyek meg vannak jelölve a peronon. Így az utasok már rendezett sorokban várják a szerelvényt, hiszen rövid idejük van a felszállásra. Ez a reggeli csúcsforgalomban is így van.

Barátokkal elmentünk Enoshima-ba (江の島) megnézni az októberi tűzijátékot. Több tízezer ember vett részt ezen a rendezvényen. Késő este ért véget, s a rendezett tömeget rendőrök koordinálták a pályaudvar közelében. Az alábbi kép még délután készült, a sor eleje valahol a híd túloldalán a női WC előtt található. Láttam már kígyózó sorokat otthon is a női mosdók előtt, azonban ez túl tesz rajtuk. Meglepő módon nyugodtan, csöndben várták ki a sorukat. (Nálunk ez hogy nézne ki?)

Jobb oldalon a sor, bal oldalon a közlekedő tömeg

A következő témához átvezető képként még egy sor. Az iskolába menet, e népszerű étterem előtt mindig több tíz méteres sor áll, ebédidőben. (Jó lehet a szakácsuk.)

A sor a lámpaoszlop magasságáig tart

Japánban minden kicsi, ez az éttermek alapterületére hatványozottan igaz. Az otthoni talponállók, kifőzdék világa itt is megtalálható. Nagyon sok Ramen – Tonkatsu (rántott hús) avagy Udon étterem van minden sarkon, ahol csak pár asztal fér el. Több hely annyira kicsi, hogy csak a pultnál lehet fogyasztani, rálátással a konyhára. Itt az éttermen belül is tovább folytatódik a sorban állás, a jobb helyeken, széken ülve várhatjuk ki, ahogy a pultnál evők befejezik az ebédjüket, s minket szólít a szakács. Az alábbi kép egy másik népszerű tésztás étteremben készült.

Tőlem jobbra ülve várnak, balra pedig még állva kell kivárni, hogy az ülőhelyekig eljussunk.

Ezek az egyszerűbb éttermek a lehető legkisebb személyzettel működnek. A rendelés és fizetés egy automatánál történik, így nincsen „kasszás”. Egy fővel kevesebb a személyzet. Az újabb gépek már érintőképernyősök, fényképpel és angol menüvel is el vannak látva.

Automatában lehet kiválasztani az ételt.

Japánban az olcsó éttermek látogatása és az otthoni főzés között nincsen nagy árkülönbség, így sok embernek – állítólag – nincs is otthon „konyhája”. Alább pár fotót mellékelek az olcsóbb „talponálló” éttermekből. Érdemes mindegyiket kipróbálni, nekem nagyon ízlettek.

Ramen + hagyma karikák
Udon
Rizs+bacon+ zöldségek, tofu + hagymakarikák + miso leves + reszelt répa?

 

 

A fotókat én készítettem a vonatra várakozós kivételével, amely innen származik:
https://www.tofugu.com/japan/why-do-japanese-people-live-so-long/