Velem már többször fordult elő, hogy a tömegközlekedési eszközön ülve egy kicsit pocakosabb fiatal hölgy láttán elgondolkoztam, hogy most át kéne-e adnom a helyem vagy sem? Ilyenkor az a dilemma játszódik le a fejemben, hogy ha kismama, akkor természetesen örülni fog a helynek, de ha „csak” duci, akkor akár a legjobb szándék is rosszul sülhet el...

Nos, ennek a dilemmának a kiküszöbölésére (és a még pocakosodás előtt álló kismamák segítésére) hozták létre Japánban a kismama-bilétát:

A felirat: „A pocakomban kisbaba van.”

Ennek a táskánkra felakasztható bilétának rengeteg verziója létezik, a fenti a legelterjedtebb, az állami szervek által is osztogatott formája. Az elmúlt néhány évben ilyen sokféle külsővel jelent meg:

A különböző években „piacra dobott” biléták

Ahogy a fentiekben is említettem, ezt az állami szervek (pl. egészségközpontok, ahol többek között a terhességi kiskönyvet kell kiváltani) ingyen osztogatják az áldott állapotban levő hölgyeknek.

De ezen kívül pl. a nagyobb tömegközlekedési állomásokon is lehet igényelni, vagy ha valaki extravagánsabb, exkluzívabb darabot szeretne, a kismamamagazinok mellékleteként árult bilétákat javasolják. Néhány szolgáltató egyedi design gyártását is vállalja. A minisztérium honlapjáról le is tölthető több verzióban (színes, fekete-fehér, szöveges és szöveg nélküli) a design, hogy akár magunk is felhasználhassuk saját, egyedi bilétánk megtervezéséhez.

No de mire jó még ez az édes jelzés? Az egészségügyi minisztérium honlapján az áll, hogy ha látjuk, hogy valaki egy ilyen bilétát hord, akkor:

  • feltétlenül segítsünk neki, ha úgy érezzük, nem jó a közérzete
  • adjuk át neki a helyünket a tömegközlekedési eszközökön
  • és ne dohányozzunk a közelében!
Az egészségügyi minisztérium felhívása

Nagyon örülnék neki, ha a japánok figyelmes kezdeményezése a jövőben globális divattá nőné ki magát, ezzel is támogatva a kismamákat és a piciket. Ha valaki tudna hasonló kezdeményezésről a világ más tájain, szívesen olvassuk kommentben ????

 

 

 

Források:

http://xn--dck1bqsmor5h8b0g.asia/
http://mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kodomo/kodomo_kosodate/boshi-hoken/maternity_mark.html
http://www.mhlw.go.jp/bunya/kodomo/maternity_mark_riyou/index.html