A mai nap egy japán és lengyel partnerrel volt videókonferenciám. A megbeszélés végén szóba került kinek mi a kedvenc étele. Számomra is új édességről beszélt a lengyel fél. Sake kasu cheesecake a kedvenc süteménye. Ez egy nagyon ritka és finom sütemény.

A sajttortát (cheesecake) mindenki ismeri, többünk kedvence. A sake kasu azonban számomra is ismeretlen alapanyag volt. Utána kellett olvasnom, hogy mégis mi lehet.

Sake kasu Forrás: https://food.ltn.com.tw/

A sake kasu (酒粕) egy főzési hozzávaló. Fehér színe van és pasztaszerű állaga. Gyümölcsös szaké íze van. A szaké-készítés mellékterméke. Ez marad vissza a szakéból. Nem vagyok szakember, azonban talán a borseprőre lehet leginkább hasonlítani. (Rizsből készül a szaké, a visszamaradt anyag így teljesen más.) 8% alkoholt tartalmaz, magas tápértéke van és egészséges alapanyagnak tekintik. A sake kasu-t leginkább pácokhoz használják fel a japán konyhában. Jól passzol halakhoz, zöldségekhez és húshoz is, kiemeli az umami ízt.

A szaké gyárak mindig készítenek kozmetikumokat is, a szaké-gyártás melléktermékét így használják fel. A sake kasu-t is használják kozmetikai termékekhez. A „NO Waste” kultúra keretében használják fel.

Sake kasu Forrás: Wikipedia

Utánaolvasva Japánban könnyen hozzáférhető alapanyag, azonban Európában nehéz hozzájutni. Ezek szerint egy szakés, magas tápértékű, egészséges cheesecake-ről volt szó, ami nagyon finom.

Találtam egy nagyon jó videót, ahol bemutatják az étel elkészítését. Szinte már zen főzőművészet a filmbe illő kameramunka és a csend. Csak a papír, csomagolóanyag zörgését lehet hallani. A csatorna neve Peaceful Cuisine. („Békés Konyha” magyarul.) A videó kommentjei között valaki arról írt, hogy elalvás előtt nézte és könnyen tudott elaludni.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL2dFLW9TS1hGNVU0IiB3aWR0aD0iNzAwIiBoZWlnaHQ9IjM5NCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+
Forrás: 酒粕チーズケーキ

Amennyiben kedvet kaptatok az étel elkészítéséhez, itt találtok egy angol nyelvű receptet.

Sake kasu-t legközelebb csak Franciaországban találtam ezen a honlapon>> Talán Bécsben is lehet venni a Nipponya japán boltban.

Jó étvágyat!

 

 

Forrás: Wikipedia, www.konyhaparade.com