Idén Kapolcson ismét elkapott minket néhány heves zivatar, bár egyelőre (még csak a fesztivál közepénél tartunk) nem úsztunk annyit a vízben, mint tavaly nyáron, amikor szinte végig esett és többször csavarni lehetett a vizet a hálózsákunkból. A nagy esőket szerencsére most mindig szikrázó napsütés követte, a magas páratartalom miatt pedig még melegebbnek éreztük a levegőt.

Erről eszembe jutottak a Japánban töltött nyarak, amikor a végeláthatatlannak tűnő (valójában körülbelül 2 hónapos, május végétől július közepe/végéig tartó) esős évszaknak, a tsuyunak kellett megtalálni a szépségét. Amikor nincs hideg (sajnos egészen hideg esős szezont is megéltem kint), akkor számomra az esős évszaknak mindig volt valami bája. Ezt szeretném most megosztani.

Az esős időszaknak már a neve is kedves: Tsuyu ( 梅雨, つゆ) szilva eső, mert ilyenkor érik a szilva. Ez a szilva nem az az édes fajta, amit mi megszoktunk, ezt nem fogyasztják nyersen, mert éretten is kemény és savas. Viszont annál finomabb belőle a szilvalikőr 梅酒 (うめしゅ、umeshu), amit imádok és ebből készül sokak kedvence, az umeboshi 梅干 (うめぼし), aminek viszont nem vagyok túl nagy rajongója.

Ilyenkor nyílnak a csodálatos hortenziák (紫陽花 , あじさい , ajisai), a kékek, rózsaszínek, fehérek és lilák. Bárhová nézünk, ott virágoznak.

És igazán sok a csiga (カタツムリ, katatsumuri), amik időnként még a hortenziák szirmait is megmásszák. (A kisfiam nagyon irigykedik, Kapolcson szeretett volna csigafuttató versenyt szervezni, de annyira sok nem volt belőlük, hogy egy rendes parti kijött volna.)

Esőben jó bent ücsörögni a forró vizű fürdők medencéiben, a szabadtérre nyíló fürdőkből pedig különösen szép a kilátás.

A turisták körében népszerű helyeken kevesebb a látogató, ez önmagában is vonzerőt jelenthet, de vannak olyan helyek, amik esőben – szerintem - sokkal hangulatosabbak, mint napsütésben.

Ha valaki ezek után sem kedvelte meg az esős évszakot, az akassza ki az ablakába a papírból vagy rongyból készített teru teru bōzu-t (坊主,てるてる), a napfényt hozó szerzetest.

 

A képek forrásai:

http://mycorneroftheworld.edublogs.org/2012/06/17/rainy-season/
http://www.punipunijapan.com/tsuyu/
http://www.gurashii.com/hydrangea-heaven-enoden-travel-hase-kamakura/
http://www.japan-guide.com/e/e4901.html
www.yomyomf.com/japans-rainy-season-in-pictures
https://hu.pinterest.com/pin/101542166578690211/