Mindig is kutyapárti voltam! Ennek ellenére érdekes témának tűnik egy tucat macska és finomabbnál finomabb kávék-teák egy helyiségbe zsúfolása. Sokan már biztosan hallották az angol kifejezést: Cat Café. Japánul Neko Cafe (猫カフェ). Magyar átiratról nem tudok, nem láttam még „macskás kávézó” cégtáblát a városban…

japán sign

Én személy szerint még nem voltam ilyen macskás kávézóban, s nincs is a közeli terveim között. Ezzel szemben több ismerőstől, munkatárstól is hallottam már beszámolókat magyarországi vagy éppen japáni élményeikről.

Kezdjük az iparág történetével!

Ma már több ezer Cat Café van a világban, így nyugodtan lehet iparágnak hívni. Többen Japánnal kapcsolják össze a Cat Café-t, tévesen. 1998-ban Tajvanon, Taipei-ben nyílt az első hivatalos macskás kávézó. Onnan egy japán turista vihette haza az ötletet, s nyílt meg az első japán Cat Café 2004-ben, Oszakában. Nem kellett sokat várni, ugyanis a következő évben már a fővárosban, Tokióban is megnyitott az első üzlet. Rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert, s mára már több száz, ezer üzlet várja az állatbarát vendégeket Japán szerte. Ennek egyik oka, hogy Japánban tilos állatokat tartani a bérlakásokban. Tokióban amúgy is kisebbek a lakások, mint vidéken. Így a fiatal, 20-as, 30-as éveikben járó szingli dolgozó japánoknak esélyük sincsen saját házi kedvenc tartására. A stresszes hosszú napok után boldogan játszanának egy aranyos macskával. Így a belvárosban lévő –munkahelyükhöz közeli – üzletek népszerűsége magától érthető!

cat cafe

pepy.jp

Általában egy alapdíjat számítanak fel, időarányosan. Ez a legtöbb helyen óránként 1000 yen, átváltva 2500 Ft. A karaokéhoz hasonlítva nem is drága. Ezért bemehetünk az üzletbe és játszhatunk az állatokkal. A jobb helyeken még macskaeledelt is adnak, hogy tudjuk őket etetni. (Kintről behozott, a menün szereplő ételekkel tilos etetni az állatokat.) Természetesen itt is illik a vendégeknek fogyasztania. Egyes üzletek még welcome teát is adnak. (Ez Japánban bevett szokás.)

blog.goo.ne.jp

Részletesen megvan mindegyik üzletnek a szabályzata, amit be kell tartani. A fenti kép alapján nem is kevés. Ezek általában magától értetődőek. Ilyen például „Mossunk kezet!” vagy a „Ne ébresszük fel az alvó állatokat” szabályok. Persze megemlítik, hogy a macskák haraphatnak, karmolhatnak, így mindenki saját felelősségére dögönyözze az állatokat.

facebook.com_29neko_photos

Nem csak „szokványos” Cat Café-k vannak Japánban, hanem extra szolgáltatásokat is nyújtók. Az emberek kikapcsolódni, stresszt levezetni vagy feltöltődni járnak az üzletekbe. Így mi más lenne erre a legjobb mód, mint a jóga. Képzeljük csak el, hogy éppen meditálunk, s közben mellettünk sündörögnek a macskák. Biztos segítik a belső harmóniához vezető út megtalálását…

A japán hatóságok korábban este 8 és reggel 8 óra között tiltották a kutyák, macskák „dolgoztatását”. Az utóbbi időben többen hangoztatták, hogy macskák igenis éjszakai állatok, s hadd lehessen 8 óra után is játszani velük. A hatóságok beadták a derekukat és májustól már este 10 óráig lehet az állatokat látogatni, szeretgetni.

facebook.com_catcafebudapest

Budapesten is van Cat Café! Itthon vagy Japánban mindenképpen érdemes felkeresni egy ilyen üzletet az egyedi élményért!

 

A képek forrásai:

https://www.facebook.com/29neko/photos
kyoto-babysigns-beans.blog.jp
sharetube.jp
http://www.facebook.com/catcafebudapest
www.metro.co.uk