Japánban november 23. nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. A nap elnevezése Kinro Kansha no Hi (勤労感謝の日), amelyet úgy fordíthatunk, hogy Hálaadás Napja a Munkáért. Ezt a napot 1948-ban tették nemzeti ünneppé, de november 23. megünneplésének vannak előzményei.

A második világháborúig ezen a napon tartották a Niiname Sai-t (新嘗際), amelyen a Császár elsőként kóstolta meg az új rizstermést, és egyben felajánlotta azt az isteneknek. Azt tartják, hogy ez a hagyomány a 8. századig nyúlik vissza, tehát egyidős a császárság intézményével, és a sintó valláshoz kötődik. Az ősz végi dátum azzal magyarázható, hogy a téli hónapokban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű gabona – elsősorban rizs - legyen a háztartásokban. Mivel az ünnep erősen kötődött a császárhoz, a második világháború után nyomban eltörölték, mivel a császárt is megfosztották hatalmától. Ugyanakkor egyes pletykák szerint a császári udvarban – a nyilvánosság kizárásával – ma is megtartják ezt a ceremóniát.

De miről szól az új ünnep, a Hálaadás Napja a Munkáért?

A japánok ezen a napon fejezik ki a hálájukat mindazoknak, akik dolgoznak, akik munkájukkal hozzájárulnak az ország fejlődéséhez és mindennapjaihoz. Közvetlenül a háború után a dolgozók újonnan elnyert jogainak (minimálbér, munkaórák számának korlátozása, szervezkedési jogok) ünneplésén volt a hangsúly. Később általánosabb – valóban hálaadás jellegű – ünneppé vált ez a nap.

kep1

A munkahelyeken a kollégák egymásnak és főnöküknek is megköszönik a kemény munkát. November 23-án sok iskolás gyerek visz köszönetet kifejező rajzokat, képeslapokat a kórházi dolgozóknak, tűzoltóknak, közrendőröknek. Utóbbiak alatt azokat a rendőröket kell érteni, akik a kis koban-nak (交番) nevezett házikókban teljesítenek szolgálatot - jellemzően forgalmas csomópontokban. A koban-ban posztoló rendőrhöz nemcsak vész esetén szoktak fordulni, hanem akkor is, ha valaki eltévedt az útja során vagy valamilyen praktikus információt meg szeretne kérdezni (a közelben hol található posta stb.) Így ez a nap kicsit a közszolgálat ünnepe is. A tematika az évek során egyre csak tágult. A leglátványosabb helyi rendezvény ezen a napon Naganoban van, ahol a környezetvédelemre, az emberi jogok fontosságára és a békére hívják fel a figyelmet. A szakszervezetek és szimpatizánsaik ettől függetlenül megünneplik május 1-ét is, amely így kifejezetten a dolgozók érdekvédelméről szól és kevésbé magáról a munkáról.

Források:

http://www.axiommagazine.jp/2011/11/22/labor-thanksgiving-day-
https://en.wikipedia.org/wiki/Labor_Thanksgiving_Day
http://blogs.transparent.com/japanese/labor-thanksgiving-day/

A kép forrása:

http://quest-for-japan.com/traditional-culture/otsukaresama-kinrou-kansha-no-hi-labor-thanksgiving-day/