Amikor 8 éve Tokióban voltam ösztöndíjas, a Halloween kultusz már betette a lábát Japánba, októberben számtalan üzletben díszelgett faragott töklámpás, boszorkányok és szellemek integettek a kirakatokból. Látni lehetett a Halloween közeledtének jeleit, ám ez nem terjedt túl a dekoráción és a sütőtökre vagy boszorkányra formázott ételek kínálatán. Az elmúlt néhány évben azonban robbanásszerűen nő a Halloween népszerűsége, októberben egyre több étterem és szórakozóhely tart speciális Halloween partikat és a 18 éve indult, de korábban nem túl népes Kawasaki Halloween Fesztivál jelmezes résztvevőinek száma is ugrásszerűen növekszik.

Hello Kitty pumpkin

Egyre népszerűbb a hatóságok által sokáig tiltott, s emiatt sokak által csak városi legendának tartott Yamanote Halloween Train, vagy más néven Gaijin Train (ejtsd: gajdzsin) is. A Gaijin Train, azaz külföldi vonat első indulásával kapcsolatban homályos az emlékezet, talán 1990-ben vagy 91-ben történt, hogy Tokióban élő külföldiek egy csoportja jelmezbe öltözve, a Yamanote vasútvonal szerelvényeiben utazva ünnepelte a Halloweent. A Yamanote vonal Tokió legnagyobb és egyik legrégebbi vasútvonala, egy 29 állomást érintő körjárat, amivel körülbelül egy óra alatt lehet visszaérni a kiinduló állomáshoz, de akinek kedve tartja, akár egész nap keringhet vele a belvárosban.

A Gaijin Train utasai nem tartják be az utazási szabályokat, alkoholt fogyasztanak és hangoskodnak, sportot űznek abból, hogy a szerelvény egyik kocsijából az ajtók bezáródása előtt átszaladjanak egy másik kocsiba, ezért a hatóságok nem nézik jó szemmel az ilyesfajta ünneplést. Időnként előfordul, hogy megállítják a vonatot és leszállítják az utasokat. Valaha az angol nyelvű napilapokban hirdették, mostanában azonban a közösségi média felületein terjed az információ, hogy pontosan melyik napon, mely vonatra szállva kezdődik a parti, amelyen a külföldiek mellett egyre több a japán résztvevő is.

kawasaki halloween 2013

Japánban, a ’cosplay’ (costume play) hazájában, ahol sok fiatal szeret beöltözni valamely kedvenc anime-je vagy videójátéka szereplőjének, nem meglepő, hogy a fiatal felnőttek között hamar népszerűvé vált a halloweeni jelmezes felvonulás. A Halloween kosztümös ünneplését még azok is menőnek tartják, akik egyébként nem vesznek részt cosplay-es eseményeken. A közösségi média segítségével a jelmezes fotókat pillanatok alatt megosztják, s ez tovább növeli a beöltözés népszerűségét.

A Halloween népszerűsítésében jelentős szerepet játszanak az úgynevezett témaparkok is, a tokiói Disneylandben lassan húsz éve rendeznek „Happy Halloween” partikat, s az Universal Studios Japan is évről évre újabb halloweeni programokkal várja az érdeklődőket.

sanrio

A Halloween-nek Japánban nincs kulturális beágyazottsága. A japánok a halottaikat augusztusban, az Obon alkalmával ünneplik. Az eltávozott ősök ekkor térnek haza, s hogy megtalálják az utat, a japánok is mécsest vagy lámpát gyújtanak. A családok ellátogatnak az ősök sírjához, majd a sok lakásban megtalálható buddhista oltárnál ételt és italt ajánlanak fel az elhunytaknak.

A Halloweent ünneplő japánok többsége azonban nincs tisztában azzal, hogy a Halloween az angolszász kultúrában az aratás mellett az ősök ünnepe is. Számukra a Halloween egy újabb lehetőség a szórakozásra. Egy újabb szezonális ünnep, amelyet – akár a Valentin napot, illetve a Karácsonyt – meglovagolhatnak a kereskedelmi és szolgáltató cégek marketingesei is.

 

 

 

A képek a sorrendben a következő forrásokból származnak: 

https://www.pinterest.com/pin/570620215257892104
http://en.rocketnews24.com/2013/10/14/trick-or-treat-a-concise-guide-to-halloween-attractions-in-japan
https://www.flickr.com/photos/totomai/6298716492/sizes/l/in/photostream
http://en.rocketnews24.com/2013/10/14/trick-or-treat-a-concise-guide-to-halloween-attractions-in-japan
http://en.rocketnews24.com/2013/10/04/special-halloween-treats-from-familiar-companies-in-japan