Az előző blogcikkemben a tokiói olimpia nehézségeiről írtam. A hőségre és a maratonfutásra koncentrálva. Még egy év van az eseményig, azonban már régóta foglalkoztatja a közvéleményt ez a téma. Hiszen már csak a nézőknek is nehéz lesz megbirkózniuk a hőséggel, nemhogy a sportolóknak lefutni a maratont! A cikkem óta két dolog is történt, amiért újra ezzel a témával foglalkozom.

Forrás: telegraph.co.uk

A 2019-es Atlétikai Világbajnokságot Katarban tartották meg, Dohában. A rendezvénysorozat szeptember végét és október elejét ívelte át. A versenyről távol maradtak a nagy nevek, nem értek el új csúcsot, azonban így is bejárta a világsajtót. Brutális időjárás jellemezte a versenyt. A magas hőmérséklet és páratartalom miatt volt nagyon nehéz.

Éjfélkor volt Dohában a maraton rajtja, hogy a hőség valamivel elviselhetőbb legyen. Éjfélkor is 32°C és 73% páratartalom volt. A hőség kikezdte az indulók állóképességét, illetve az éjféli rajt felborította a bioritmusukat. (A legtöbb verseny reggel 9 óra körül szokott kezdődni. Erre készülnek a versenyzők.) A szervezők mindent megtettek a biztonságos körülmények biztosításáért. Jóval több frissítő pont volt, illetve az orvosi személyzet létszámát is megnövelték. Azonban így is az indulók 40%-a feladta, voltak akik el sem indultak. Összesen 28 sportoló lépett vissza.

Saját fotó

A másik meghatározó élmény, hogy szeptember 22-én Moszkvában lefutottam az első maratonomat. Ott is szélsőséges időjárás jellemezte a versenyt, azonban pont a másik véglet volt. Hideg szél, eső és jégeső váltakozott az útvonalon haladva. Mindössze 3-8°C volt egész nap. Azt olvastam, hogy 10°C lenne az ideális a maratonfutáshoz. A hideg, viszontagságos idő ellen a megfelelő ruházattal jól lehet védekezni. (Dohában erre nem volt lehetőségük a versenyzőknek.) Barátokkal együtt indultunk, jól felkészültünk a hidegre. Meglepően így is voltak olyan indulók, akik rövidnadrágban és trikóban futották végig…

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a dohai versenyt látva komolyan elkezdett foglalkozni a jövő évi olimpiai maraton és távgyaloglással. Mondhatni az utolsó pillanatban kapcsoltak, hogy nagy problémák lesznek. Az óriási melegben és magas páratartalomban veszélyes lenne megtartani ezt az emberi testet hosszú ideig igénybe vevő versenyt. Előzetes egyeztetés nélkül bejelentette a NOB, hogy áttennék a verseny helyszínét északabbra, a hűvösebb Szapporóba.

Forrás: tripmasters.com

Személy szerint nagyon rossz ötletnek tartom a hajnali kezdést. A versenyzők dolgát megnehezíti, a más időzónára is nehéz átállni, nem még éjjel versenyezni. Sokat segít, ha közben a tájban is lehet gyönyörködni és az út szélén felgyülemlett tömeg szurkol. A nézők pedig nem valószínű, hogy éjjel kimennének szurkolni. Tokióban amúgy sem közlekedik éjfél után a tömegközlekedés.

Forrás: trtworld.com

November elején volt személyes egyeztetés a NOB részéről John Coates és Tokió polgármestere, Yuriko Koike között. A polgármester keményen ellenezte a döntést. Utolsó próbaként felvetette, hogy reggel 6 óra helyett 5-kor, vagy akár hajnali 3-kor lehetne tartani a rajtot. Illetve az aszfaltot egy speciális réteggel vonnák be, ami segítene a hőérzeten. Azonban nem az ő kezében volt a döntés, nem tehetett semmit. A döntés ugyanis a NOB hatásköre. Szapporóban 4-6 fokkal is hűvösebb lesz, mint Tokióban. A NOB bejelentette, hogy végső döntésként áthelyezik a két versenyszámot Szapporóba. Jó döntésnek tartom, fontos a versenyzők egészsége. Engesztelésképpen pedig a NOB a maraton és versenygyaloglás éremosztó ünnepségét Tokióban tartja meg.

Kíváncsian várom a versenyt!

 

Források:

http://olimpia.hu/vegleges-athelyezik-a-maraton-es-versenygyaloglas-szamait
https://www.origo.hu/sport/futball/20191006-atletikai-vb-doha-maraton-ferfi.html
https://24.hu/sport/2019/10/12/maraton-kipchoge-rekord-ket-ora/
http://elteonline.hu/sport/2019/10/04/maratoni-hoseg-a-dohai-maratonon/
https://www.japantimes.co.jp/news/2019/10/25/national/tokyo-koike-protests-2020-olympic-sapporo-marathon/#.XbhUe-hKg2w
https://japantoday.com/category/sports/update-1-tokyo-mulls-starting-olympic-marathon-at-3-a.m.-to-counter-ioc-plan-to-move-race-to-hokkaido-kyodo

Borítókép: 

olimpia.hu