Kamikatsuról és lakóinak környezettudatos életmódjáról korábbi cikkünkben már írtunk, ma viszont eme különleges kisváros egy másik érdekességét szeretném bemutatni kedves Olvasóinknak.

A városról tudni kell, hogy Shikoku szigetén található, a lakossága 1500 fő körül van, s sajnos nekik is szembesülniük kellett a sok más országot is sújtó modern problémával, a fiatalok elvándorlásával, nagyobb városokba költözésével.

Jelenleg a lakosság több, mint fele 65 év felett van, így a helyieknek új módszert kellett kitalálni a környék felvirágoztatására. Egy üzletember, Yokoishi Tomoiji fejében fogant meg az ötlet, hogy olyan munkakörnyezetet teremtsen, ahol az idősek, s főképp a nők, aktívan részt tudnak venni a munkában. Így született meg a híres kamikatsui irodori vállalkozás, a csodaszép falevelek eladása ételek díszítése céljából.

A japán konyhaművészetben nemcsak az ételek íze, hanem kinézete is nagy hangsúly kap, s díszítésként sokszor szoktak virágokat, faleveleket, ágakat is használni.


Yokoishi több, mint 20 éven keresztül keményen dolgozott, hogy jó üzleti kapcsolatokat alakítson ki a helyi lakosokkal és országszerte sok üzlettel és étteremmel. Mivel Kamikatsuban rengeteg ritka és szép fa található, küzdelmének meglett az eredménye, s ma már országosan az ételek díszítésére szolgáló falevelek 70 százaléka onnan származik.

Továbbá, irodori cégénél dolgozók átlagkora 70 év felett van. Az üzlet nemcsak anyagi fellendülést hozott a városnak (vannak olyan dolgozók, akik évente több, mint 10 millió jent keresnek falevélgyűjtéssel), hanem az idősek életkedve és egészsége is rohamosan javulni kezdett. Életcélt kaptak, aktívan végezhettek olyan munkát, ami nem túl megerőltető, mégis rendszeres sétát igényel a természetbe, valamint újra tanulniuk kellett, hogy hogyan használják a cég által biztosított tableteket, amiken a rendeléseket tudják ellenőrizni. Ezáltal fizikális és mentális állapotuk egyaránt jobb lett, s ma már a zero waste, vagyis hulladékmentes kezdeményezésük mellett Kamikatsu az irodori üzlet egyik vezető központja.


Az idősek interneten keresztül kapják meg a rendeléseket, majd kimennek az erdőbe, frissen összegyűjtik és átválogatják a legszebb leveleket, majd gyorspostával elküldik országszerte a leghíresebb éttermeknek. Szeretik a munkájukat, maguk oszthatják be az idejüket, a megrendelés listából kiválaszthatják, hogy melyiket szeretnék teljesíteni a határidők függvényében, s nincs rajtuk semmilyen nyomás.

A kis városka a legjobb példa, hogy a legelhagyatottabb és hanyatlásnak induló helyek is újra fel tudnak virágozni, ha a lakói lelkesek, összefognak és hisznek, hogy közösen jobbá tehetik környezetüket.

S ez, kedves Olvasóink, kortól független! ????

 

 

Források:
https://www.bbc.com/future/article/20191111-a-shrinking-town-with-big-ambitions
https://www.japantimes.co.jp/news/2008/04/05/business/leaf-selling-business-helps-small-town-rake-in-cash-find-pride/#.XdQgp9W6qMq
https://iovop.org/mdl/content/action/newsdetail/newsid/206
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-57481-3_7

Képek:
https://www.projectdesign.jp/201510/pn-tokushima/002488.php
https://www.projectdesign.jp/201510/pn-tokushima/002488.php
https://www.betterworldinternational.org/influencers/life-in-a-zero-waste-city-interview-akira-sakano/