„Japánban minden megtalálható. Ami nem, az nem is létezik.” - mondta egy japán barátom. Az évek igazolták ez a kijelentést. Illetve azt figyeltem meg, hogy a japánok szeretnek rajongani. Akár együttesért, színészekért, filmekért vagy csak az állatokért.

Túlzás nélkül ki lehet jelenteni, Japán a háziállatok mennyországa! Külön iparág épült rá, hogy luxus szinten kiszolgálja a kis kedvencek minden igényét.

A fenti képpel bárhol találkozhat a gyanútlan turista Japánban. Ma már több háziállat van Japánban, mint gyerek. 22 millió háziállattal áll szemben 16,5 millió gyerek (16 év alatti). A kutyákat beöltöztetik saját ruhákba, napszemüvegbe, babakocsiba teszik. Japánban a Chanel, Dior, Hermès, Supreme vagy a Gucci is tervez kutyáknak ruhákat, kiegészítőket.

Ez a Supreme macskapulóver például 5499 yen, ami olcsónak számít, hiszen akár 250$-t is elkérnek egy-egy márkásabb ruhadarabért. Állítólag Tokió egyes kerületeiben könnyebb állatoknak ruhát venni, mint gyerekeknek.

Tokióban nagyon népszerűek a kistestű kutyák, csivava vagy pudli fajták. A kis lakásokban nem is férnének el nagyobb testű társaik. A kisállat iparág elérte az 1 trillió yen éves árbevételt. Gourmet kutyaeledel boltok, kutyáknak kialakított gyógyfürdők, jógaórák vagy csak éttermek, ahol a kutyák asztalhoz ülnek és organikus ételt esznek.

A fenti kép is egy kutyabarát fürdőt ábrázol. Itt a kutyáknak van kialakítva úszás óra és fürdés. Egy beöltözött alkalmazott fürdeti meg a kutyákat az alább látható helyen. Több méretű fürdő van kialakítva, hogy minden méretű kutya kényelmesen elférjen.

Majd csak a samponos tusolás után mehetnek be a kedvencek a medencébe. Pont úgy, mint az embereknek kialakított helyeken.

Mentőmellényben egy oktatóval segítik, hogy biztonságosan tanuljon meg úszni. Avagy csak jól érezze magát. Egy alkalom 100$ körül mozog, ebben masszázs, pezsgőfürdő, pedikűr és aromaterápia is van. Egész éves bérlet pedig 5000$ körül mozog.

Ebből is látszik, hogy családtagnak tekintik a japánok a háziállatokat. Amikor meghalnak, akkor is a nekik kijáró tisztelettel búcsúznak el. Vannak kisállat temetők. Az extra hamvasztási csomag akár 8000$-ba is kerülhet.

Magyarországról ezeket az összeget olvasni is fura. Azonban kint élve ez teljesen hétköznapi egyes embereknek.

 

A képek forrásai: 

https://www.theguardian.com, http://buypetya.com, https://jonellepatrick.me