Sokan azt gondolhatják, hogy Japán jelképe, a Fuji-hegy kialudt vulkán, de erről szó sincsen. A japán hatóságok a kockázatos vulkánok közé sorolják a 3776 méter magas hegyet, amely jelenlegi gyönyörű formáját mindössze 8000 évvel ezelőtt nyerte el. Az ezredforduló környékén több alacsony frekvenciájú földrengést is észleltek a Fuji-hegy alatt, ekkor került jobban a reflektorfénybe egy kitörés veszélye.

Az elmúlt 2200 évben a Fuji legalább 75-ször tört ki, tehát átlagosan kb. 30 évenként, ugyanakkor az utolsó kitörés óta több mint 300 év telt el. De még egy ilyen hosszabb csendes időszak is belefér, ez még nem jelenti azt, hogy kialudt volna a vulkán. Az 1707-es ún. Hoei kitörés során nem indultak meg lávafolyók, viszont kb. 800 millió köbméter hamu lövellt ki a hegyből, ahogyan azt egy korabeli metszet is ábrázolja:

A kép forrása: http://volcano.oregonstate.edu/mt-fuji-earthquake-caused-volcanic-eruption (Fotó: Chip Clark)

A hamu beterítette a környező vidéket, még 100 km-re is előfordult hamueső. Tokió pont ilyen távolságban van a vulkántól. Annak idején a folyókba és patakokba hulló hamu sok helyen eltorlaszolta a víz útját, majd amikor ezek a torlaszok leomlottak, akkor az elszabaduló sár és vulkáni hamu teljesen letarolta a környező régiót. A kitörés előtt 49 nappal 8,7-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.

A földrengések és a vulkánkitörések azonban nincsenek szoros összefüggésben. Az 1707-esnél kicsit még erősebb 2011-es Nagy Tohoku földrengés nyomán nem tört ki a Fuji.

Ahhoz, hogy kitörjön egy vulkán inkább olyan feltételek szükségesek mint például, hogy komolyabb mennyiségű gáz halmozódjon fel a vulkáni csatornában vagy az, hogy a magmatikus kamrába hirtelen új magma ömöljön be. 2012-es mérések szerint a Fuji-hegy magmatikus kamrájában 16-szor akkora a nyomás mint 1707-ben az utolsó kitörés előtt. Van olyan szakértő, aki szerint bármikor kitörhet a Fuji, sőt a 2019-es vagy 2020-as év a legvalószínűbb, de van, aki szerint 2150 előtt nem várható kitörés. Úgy tűnik, hogy a földrengésekhez hasonlóan a vulkánkitöréseket sem lehet előre megjósolni. Hogy ne teljesen sötétben tapogatózzunk, megnézhetjük a vulkáni aktivitással kapcsolatos figyelmeztetéseket a Japán Meteorológiai Szolgálat honlapján: http://www.jma.go.jp/en/volcano/

A japánok természetesen készen állnak egy olyan kiürítési tervvel, amellyel 1,2 millió embert lehetne gyorsan evakuálni a Fuji-hegy vidékéről.

 

Források:

https://www.excite.co.jp/News/odd/Tocana_201705_post_13213.html?_p=4

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/11133480/Could-Mount-Fuji-be-the-next-Japanese-volcano-to-erupt.html

https://news.nationalgeographic.com/news/2006/07/060717-mount-fuji.html

http://volcano.oregonstate.edu/mt-fuji-earthquake-caused-volcanic-eruption

https://qz.com/236129/what-would-happen-if-mount-fuji-right-next-to-tokyo-erupted-for-the-first-time-in-207-years/