Mindenki szereteti a finom és különleges ételeket. Japánról általában a sushi-ra asszociálunk, azonban steakek terén is kiemelkedő helyen van. A wagyu és a Kobe steak világhírű húsok.

Forrás: https://food.cctv.com

A wagyu (和牛) a japán marhát jelenti. Bizonyos fajtákat, amiket Japánban tartanak. Japánban a wagyu-t a származási helye szerint is megkülönböztetik. Például Matsusaka marha, Kobe marha vagy Sanda marha. Ezek közül Magyarországon is ismert a Kobe marha. Volt szerencsém nekem is Kobéban megkóstolni baráti társaságban. Nagyon finom volt!

Forrás: Kobe Kikusui steak Instagram oldala

Japánban új keletű a marhatartás. A Buddhista tanok miatt kb. 1000 évig tilos volt a hús fogyasztása. A Meiji-Restauráció korszakában az uralkodók elkezdték a nyugati szokásokat beengedni, átvenni. Azonban csak a második világháború után javult a gazdasági helyzet annyira, hogy a japán családok meg tudják engedni rendszeresen maguknak a marha hús fogyasztását.

A Kobe marha a wagyu egyik fajtája, Kobe térségéből származik. Az 1980-as és 1990-es években kezdett világszerte hírnévre szert tenni. Mindezt a Kobe Marha Marketing és Promóciós Szövetség ténykedésének köszönheti, amit 1983-ban alapítottak. (Japánban a japáni termékek promóciójára bevett szokás szövetségeket alapítani. Az ebben résztvevő cégek közösen lépnek fel külföldi piacokon.)

Az eredeti Kobe marhahús a Tajima-i fekete fajtából származik, Hyogo Prefektúrából. Az állatokat szigorú előírások szerint tartják, amit a Kobe Marha Marketing és Promóciós Szövetség állított fel. A többi wagyu-hoz hasonlóan a Kobe marhának is márványos színe van és finom textúrája.

Forrás: gettyimages.co.uk

A Kobe marhát tenyésztő és exportáló cégek külön listán vannak felsorolva. Kobéban pedig szinte minden sarkon vannak Kobe Steak House-ok. Ezek színvonala nagyon széles. Egészen az olcsó kifőzdétől a drága Michelin Csillagos étteremig. Heten voltunk barátokkal Kobéban Japán legnagyobb szaké gyárát a Hakutsuru Szaké Gyárat meglátogatni. Úgy gondoltuk, hogy ebédre majd Kobe marhát eszünk, biztosan találunk nekünk tetsző éttermet. Meglepve tapasztaltuk, hogy a steak house-ok nem egész nap vannak nyitva, hanem előre meghatározott időben. Általában 11-14 óra között van ebédidő, majd 17-órától kezdődik a vacsoraidő. Így egy átlagos csütörtöki naphoz képest is a legtöbb helyen már nem volt szabad asztal. Azzal szembesültünk, hogy előre kell asztalt foglalni. Szerencsére találtunk olyan éttermet, ahol volt szabad asztal. Így megkóstolhattuk a csodás Kobe marhát. Ezekben az éttermekben több fős csoportok is étkeznek, illetve sokszor csak egyedül mennek a japánok enni. A lenti fotón is látszik, hogy bevett szokás a pulthoz egy sorban székeket tenni. Így senki sem érzi magát egyedül étkezés közben.

Forrás: hotpepper.jp

Remélem Önöknek is lesz lehetőségük megkóstolni a finom Kobe marhahúst!

 

Források:

www.livejapan.com

www.wikipedia.org