A japánok a télből tavaszba fordulást február 3-án ünneplik. (Ez a szokás bizonyára nem Észak-Japánból terjedt el...) A régi hiedelmek szerint ilyenkor a szellemek világa közel kerül a való világhoz, s fennáll a veszély, hogy kóbor szellemek betévednek a házakba. Az ünnep, a Setsubun („évszakválasztó”) a tél utolsó napja. Ilyenkor úgy lehet gondoskodni a rossz szellemek távoltartásától, no meg a következő évi jószerencséről, hogy „kifelé az ördöggel, befelé a szerencsével” (Oni va szoto, fuku va naka!) kiáltással pirított szójababot szórnak ki az ajtón, majd becsapják azt. Ezt a szertartást a családnak az a férfitagja végzi, aki a keleti állatöv szerint a mostanival azonos évben (azaz idén a majom évében) született, azaz pl. 12, 24, 36, 48, 60, 72 éves férfiak). Ezt a férfit hívják „Toshiotoko”-nak, az év férfijának. Ilyen hiányában a család legidősebb férfitagjára hárult az „ördögűzés”, a „mamemaki” (babszórás) nemes feladata.

A szerencséről is megfelelően gondoskodni kell. Ezt mindenki az éveinek számával azonos számú pirított szójabab elfogyasztásával teheti meg. (Egyes vidékeken a biztonság kedvéért az évek számához még egyet hozzátesznek!)

Tovább csökkentheti a következő évvel kapcsolatos aggodalmakat, ha a pirított szójababra forró vizet öntünk, s az így készített „fuku-csa”-t (szerencse-teát) is elfogyasztjuk. (Az azután elfogyasztott alkohol már fakultatív, nem annyira a hiedelmekhez, mint a napi szükségletekhez kapcsolható része az ünneplésnek...)

Az otthoni mellett elterjedt a buddhista templomokban, sintó szentélyekben rendezett szertartásokon való részvétel is, ahol az egyházfiak megtakarítják a „toshiotoko”-nak az ördöggel való közvetlen konfliktus kockázatát, a háziasszonynak a pörkölt szójabab összetakarításának feladatát.

setsubun

A papok nemcsak pörkölt, gyakran aranyozott vagy ezüstös fóliába tekert szójababot, hanem kisebb összegű pénzt, édességeket, más ajándékokat tartalmazó zacskócskákat szórnak a tömeg közé. A nagyobb szentélyek hírességeket is meghívnak ilyenkor. A legnagyobb tokiói buddhista templom, az aszakuszai Szenszódzsi ünnepén százezres tömeg vesz részt, s nem kicsi a tülekedés a szerencsét hozó ajándékokért. A külföldieknek ilyenkor ajánlatos a kíváncsiságukat óvatos távolságtartással kordában tartani a kéz- és lábtörések elkerülése érdekében.

130203narita

A képek forrásai: http://www.goldenjipangu.com, www.japanfly.co