Japánként és anyaként, aki azt reméli, hogy a lánya egyszer állatorvosként fog dolgozni, egy kicsit zavarba hozó témáról írok. Néhány nappal ezelőttig nem is tudtam, hogy Japán egyes részein szokás delfint enni. A bálnavadászat más tészta. Az már régóta külföldi kritikák céltáblája, így mindenki számára ismert. Kisiskolás koromban az iskolai menzán, vagy akár otthon is ettünk bálnahúst, így erről a témáról tudomásom volt. Szégyenkezve vallom be, de a delfinekkel kapcsolatos témáról egyáltalán nem is hallottam eddig. A bálnahalászatot ért sok kritika miatt, az állam korlátozta a kereskedelmi célú bálnahalászatot, így jelentősen csökkent a bálnahús feldolgozása. A bálnahús ára ennek következtében az egekbe szökött, el is tűnt az iskolai menzák és az otthoni konyhák választékából. Régen az iskolai menzán, a barátaimmal nagyon szerettük a „norvég stílusú bálnahúst”. A menüt tanulmányozva mindig izgatottan vártuk ezeket a napokat. Gyerekkoromban egyáltalán nem számított különlegesnek a bálnahús evés. Az enyémhez hasonló élményt a mai japán gyerekek már nem élhetnek át. Már kb. 25 éve, hogy nem ettem bálnát. És az életem hátra lévő időben nem is lesz alkalom, hogy újra megkóstoljam. Személy szerint nem hiányzik, azonban akik a bálnavadászatban részt vettek, talán nem örültek ennek.

delfin

Japánban, a Wakayama prefektúrában lévő Taidzsi faluban régóta halásszák a delfineket. Az ottani halászatot úgy mond „partra terelős” halászatnak hívják. Ezt a halászati módot a nemzetközi média többször is élesen bírálta. A Japán Állatkertek és Akváriumok Szövetségét (JAZA) kizárással fenyegette meg a Nemzetközi Állatkertek és Akváriumok Szövetsége. Május 20-án a JAZA kijelentette, hogy továbbra is a szervezet része szeretne maradni. Ez azt jelenti, hogy  a „partra terelős” halászatnak el kell tűnnie Japánból.

A statisztikákat nézve, a Taidzsi-beli partra terelős halászattal 2012-ben 1277 defint fogtak ki, ebből 238-at adtak el élve. 2013-ban 1124 delfint (élve 165-öt), 2014-ben 937 delfint (84-et élve) fogtak el. A számokat nézve, a kifogott delfinek többsége a húsáért lett elejtve. Az élve értékesített delfineket valószínűleg akváriumoknak adhatták el. Ezek szerint a jövőben az élve elfogott delfinek halászata is tilos lesz. Ezzel talán az akváriumok hangsúlyt fognak fektetni a delfinek szaporítására.

terkep

Most a problémát nem a delfinhús fogyasztása, hanem a partra tereléses halászat okozza az én értelmezésemben. Ebben a módszerben, a halászhajókkal a sekély öbölbe terelik a delfineket. Közben fém rudakat ütnek egymásnak, aminek a hangjával tudják terelni az állatokat. Állítólag az öbölbe kergetve, kifáradnak a delfinek. Az állatokat  úgy vágják le, hogy kést szúrnak a gerincükbe. Egy interjúban a Taidzsi városát képviselő szerint, így szenvednek a legkevesebbet az állatok. Ez ellen a halászati mód ellen Japánban és külföldön is fel-fel szólalnak. Például:„A kegyetlenkedésekkel nem tisztelik az állatokat, ez nem lehet hagyomány.” „Egy 1969-ben kezdődött tevékenységet, hogy lehet hagyománynak nevezni?” s ehhez hasonló bírálatokat lehet hallani. Mit jelent a "kegyetlen" szó?

A kritikák mellett más véleményekről is hallhattunk. Például:„Amennyiben a delfingyilkosságokat elítélik, úgy a sertéseket, szárnyasokat és marhákat sem szabadna levágni, mitől különös a bálna vagy a delfin?” „Indiában nem fogyasztanak teheneket, azonban mégse kritizálják az Egyesült Államokat.”. A bálna- vagy delfinhalászattal nem csak japánok foglalkoznak. Dánia, Norvégia is jeleskedik ebben, az alaszkai inuitok is halásszák az emlősöket. Vajon ezek az országok ellen is hasonlóképpen szót emel a társadalom? Ha ők más módszerrel fogják őket, nekünk japánoknak is érdemes megtanulnunk azt a  módszert. Bizonyára valami más módon halászhatnak ezen országok. A Taidzsi halászok kultúrájukból fakadóan, szokásból és megélhetésből halásszák a bálnákat és delfineket szerintem. Személy szerint boldog vagyok, hogy mostantól nem fogják megölni a delfineket, viszont aggódom az ottani emberek sorsáért. Vannak országok, ahol kengurut, koalát vagy szarvast esznek.  Ők is állatok, mint a bálna vagy a delfin. Néhány város, köztük Taidzsi is bejelentette, hogy a JAZA a delfinhalászatra vonatkozó tiltására válaszként, a szövetségből való kilépés lehetőségét vizsgálják.

Vajon mi a jó „megoldás”? Ne egyék a delfint a japán emberek? Mostantól honnan szerezhetnek delfint? Nem láthatjuk a delfint az akváriumban? Én és a lányom ott láttuk élőben, hogy milyen okosak a delfinek. Persze azt, hogy milyen okos a delfin, Japánban nem csak akváriumban, hanem a szabad vízben a tengeren is lehet látni.

delfin2

Ami az evési szokást illeti, a kengurut, a koalát és a bébi fókát egyék meg a delfin helyett? Én szeretem ezeket az állatokat, mert nagyon cukik, és nem fogom megenni, viszont ezzel együtt nem fogom ítélni azokat embereket, akik megeszik.

Mert gondolom, hogy ez hagyomány,  van okuk erre.  Nehéz kérdés számomra. Önök mit gondolnak?

A képek forrásai sorrendben:

http://www.page.sannet.ne.jp
http://www.asahi.com
http://www.hotdog.hu