Online szoktam olvasni japán újságokat, főleg a Nikkei gazdasági lapot. A 2020 májusában megjelent újság egyik főcíme ez volt:  漫画「鬼滅の刃」が完結 週刊少年ジャンプ人気作 (Fordítás: Manga: Kimetsu no Yaiba sorozat véget ért 2020. május 18-án, ami a heti Sónen Jump nevű magazinban minden héten megjelent 2016 februárja óta.)

Ez a mai fő hír a Nikkei újságban? Hogy lehet ez? Mi a Kimetsu no Yaiba? Ez ennyire fontos cikk? Hallottam a Kimetsu no Yaibáról valakitől, igen, az egyik itt élő ismerősöm lányától. Akkoriban nem foglalkoztam vele, nem szoktam mangát olvasni. Csak a cím alapján nem gondoltam, hogy szerelemről lenne szó, s ha a heti Jump-ban jelenik meg, akkor inkább a fiúkat célozza meg célközönségként, vagy a név alapján akár horror kategóriába is tartozhat?

Utánanéztem, hogy miről szól ez a Kimetsu no Yaiba.

Röviden, a Taisó időszakában (Meiji korszak után, de még a Sówa korszak előtt) egy oni (démon, ördög) megöli Kamado Tanjiro családját. Tanjiro éli csak túl egyedül, pontosabban a húga is, Nezuko, de őt megharapja az oni, s Nezuko is démonná változik. (A vámpíros történetekhez hasonlóan.)

Viszont, Nezuko a többi onihoz képest nem gyilkol embereket, hanem csak a bátyját, Tanjiro-t védi. Bosszút akarnak állni az onikon a szüleik haláláért.

Elég egyszerű a sztori, szóval akkor miben különbözik ez a régi gyerekmesétől, a Momotarótól?

Forrás: https://taa-channel.com/kimetsunoyaiba-ninki-riyuu-7414

Valami különbségnek csak kell lennie, mert egyre több hírt hallok a Kimetsu no Yaibáról. A kiadó szerint eddig 40 millió darab könyvet adtak el (e-könyvvel együtt), és 2020 első két hónapjában 15 millió példányt vettek a rajongók.

2020. október 16-án volt az anime premierje a mozikban Japánban, s 3 nap alatt 3,420,000-an nézték meg a filmet, 17 nap alatt 15.7 milliárd JPY bevétele volt. A premiertől számítva 45 nap alatt már a Titanic c. film bevételét meghaladta. Taiwanon már rekord összegű bevétel folyt be belőle az animáció kategóriában.

Forrás: https://movie.walkerplus.com/news/article/1007357/

A Kimetsu nem csak a film/kiadóiparban népszerű, s bevételei nemcsak a mozi és könyv értékesítésekből származnak. A híres füstölő gyártó, a Nipponkódó is elkezdett a szereplők nevével limitált kiadású füstölőket gyártani.

Curry ízű péksütemény…mi köze van a curry panhoz..?

Forrás: https://entabe.jp/34684/lowson-kimetsu-onigiri-curry-pan-review

Persze Xmas cake...ez nagyon fontos... Ráadásul 2 speciális villát is kapunk, ha időben megrendeljük!

Forrás: https://www.lawson.co.jp/recommend/christmas/kimetsu.html

A divatra is nagy hatással volt. Hamarosan a film inspirálta ANNA SUI kollekció is megjelenik.

Forrás: https://www.vogue.co.jp/fashion/article/2020-12-16-anna-sui

Miért ennyire népszerű a Kimetsu no Yaiba? Kik nézik és szeretik? Szakértők szerint a népszerűsége mögött 10-40 éves nők állnak.

Eleinte a fiúk és férfiak kedveltek ezt a mangát, viszont a TV sorozat közepétől egyre több női rajongó is megjelent. Azt mondják a női rajongók, hogy azért szeretik a Kimetsu-t, mert a női szereplők is erős karakterek, a központi témája a családon belüli szeretet és kötelékek, s olyan társadalmi problémák is megjelennek a történetben, mint a hatalommal való visszaélés, a főszereplők emberi és méltányos viselkedése az onikkal szemben, a főszereplők viselkedéséhez és mondataihoz kötődő empátiaérzése, anyaságérzés a főszereplő, Tanjiró iránt. Dolgozó nőként sokakat megérintett a sztori és a szereplők karaktere, vagyis a japánok a fenti tényeket keresik? Ez lehetett az oka a Kimetsu népszerűségének. Meg fogom nézni a sorozatot az idei hosszú téli szünet közben!