Végre találtunk egy boltot Budapesten - most nyílt -, ami hosszú távú natto-forrásnak bizonyul!!! Eddig sehol nem tudtunk nattot venni, így már…hmm…vagy 3 éve biztosan nem ettem egy falatot sem a hőn szeretett erjesztett szójából.

Először bemutatnám, mert Magyarországon nem hiszem, hogy sokan ismernék ezt a furi szagú, kinézetre sem étvágygerjesztő eledelt (igazán a nyúlós krémszerű réteg miatt, sokan kifejezetten gusztustalannak titulálják; én, aki nagyon finomnak találom nem tudom osztani ezt a véleményt 😉)

Kis műanyag dobozkában van, műanyag fóliával letakarva (mert mindenhez aktívan hozzáragad). Jön vele egy kis fóliába forrasztott mustár és egy másikban szójaszósz, pont egy adagnyi mennyiség. Először a szójabab szemeket kell pálcikával jól megkeverni, ezáltal aktivizálva a ragacsot, ami habosodik és a nyúlós krémszerű réteg beindul. Ahogy a pálcikát távolítjuk a babszemektől, úgy nyúlik és jön vele az anyag, a „csík” (lsd. 2. fotó). Miután „felhabosítottuk” az alapot, hozzátesszük a szójaszószt és a mustárt és ezzel is összekeverjük. Nagyon kell hozzá a csípős és a sós íz is, a tökéletes íz árnyalat eléréséhez.

natto1

Alapból főtt rizsen, feltétként szerepel, de velem gyakran  előfordul, hogy csak magában, minden körítés nélkül eszem  (ez esetben több adagot kell megennem, hogy jóllakjak).

traditional_packaging_japan7

Hagyományosan ilyen bambusz fonatba tették a szóját és becsomagolva földbe ásott vermekben erjesztették. Ugye, ez is a tartósítás egy módja volt a régi időkben. Manapság már műanyag kis dobozkában árulják (egy adag egy doboz és ebből három van egy csomagban, ami kb. 100 jen).

natto3

Ezen a képen a habosítás utáni, nyúlós állapot látható. Ez az eredeti dobozka, amiben a boltban lehet kapni.

Ha valaki vállalkozó szellem, meg tudja csinálni maga is. Kell hozzá szójabab, amit először áztatunk majd puhára főzünk, mint a babokat általában. Aztán, ha elérte a megfelelő puhaságot hozzáadjuk az élesztő gombát, jól elkeverjük, kiadagoljuk kis porciókba és kellemes meleget biztosítunk az erjedéshez (én joghurtkészítőben találtam meg a kellemes meleg biztosításának legjobb módját).

A fotók a következő honlapokról származnak:
 
http://www.tengunatto.jp/mame/mame04_a.html
http://creativeroots.org/wp-content/uploads/2010/03/traditional_packaging_japan7.jpg
http://rachelpang.blogspot.hu/2013_06_01_archive.html