Első szakés élményem nem volt túl kellemes. Erősen éreztem rajta az élesztő ízét, melegen tálalták, ami még inkább erősítette a kissé durva erjedt jellegét.

Első élményem óta eltelt kb. 10 év, és szaké-kóstolóra hívtak. Borkóstolón már voltam, de mit lehet a szakén kóstolgatni? Kiderült, hogy a szaké-készítés óriási változáson ment át, valóban sokféle íz-illat tette gazdaggá a választékot. Ennek ellenére csökkent a belföldi fogyasztás, de nem úgy az export. Külföldön, de főleg az USA-ban és Angliában a szaké-fogyasztás megsokszorozódott. Ezzel együtt járt természetesen a japán ételek, kulináris élvezetek egyre nagyobb népszerűsége a világon. Magyarországon bár sok japán étterem van már, azért nem mondhatjuk, hogy szaké-fogyasztásunk különösebben javítaná az exportjukat. Ezen próbáltunk segíteni azzal az ötlettel, hogy különösen a fiatalok körében népszerű koktélozás világába vezessük be a szakét.

Hogyan szerettessük meg a szakét?

A koktélhoz jó alapanyag kell, s szerintem az is fontos, hogy az összhang meglegyen az „alkotóelemek” között. Mit kezd egy koktél-készítő a szakéval? Nem túl erős az aromája, alkoholtartalma is alacsony, hogyan lehet mégis kidomborítani kellemes selymes ízét?

Végy 5 egységnyi Sayuri Nigori szakét, két egységnyi licsi pürét, egy egység levendula-szirupot,  1,25 egység grapefruit-ot,  pici darjeeling- és rozmaring- keserűvel "bolondítsad" meg. Jól rázd össze, és kész. Ugye, milyen egyszerű?

- Bednárik Nikoletta receptje.

Februárban két koktél versenyen is volt olyan feladat, amelyben szakét kellett felhasználni. Az egyik a Bols Mixersuliban, a másik a magyar Bár Mixer Unió éves bajnokságán. Nem voltak könnyű helyzetben a mixer versenyzők, hiszen egy nem túl intenzív ízzel kellett dolgozni, olyan alkohollal, gyümölcsízzel vagy aromával párosítani, ami nem elnyomja, hanem inkább kiemeli a szaké ízét.

Csigó Krisztián, a verseny győztese

Végül nagyon kreatív koktélok születtek. Egyesek 6-7 féle anyagot kombináltak, amelyek egymással inkább vetekedtek, semmint támogatták volna egymást.

A leginkább kedvemre valók azok voltak, amelyek citrusfélékkel, grapefruittal, citrommal, lime-mal vagy juzuval  párosították, s hagyták a szakét  érvényesülni.

Pl. ajánlom kipróbálni Anger Borbála receptjét, a Guilty Geisha (bűnös gésa) néven bemutatott koktélt:

  • 50ml Sake
  • 25ml Wasabi&Yuzu-sake syrup
  • 30ml Lemon
  • 10ml Campari
  • 2bsp Gari (édes, érlelt gyömbér)

A verseny során kóstolásra is volt alkalom. Újdonságként jelent meg az "Awayuki" (淡雪, hószállingózás), ami gyöngyöző szaké, vagy mondhatnánk szaké-pezsgő. Majd a nyári melegben jól lehűtve különleges élmény lesz egy kellemes légyotthoz. Rövidesen a boltokban!

Borítókép: www.nytimes.com