Japánban töltöttem gyermekkorom egy részét, így az ötödik életévemet is. Ebben az évben november 15-én egy érdekes élménnyel lehettem gazdagabb: szüleim japán hagyományok szerint megünnepelték velem a Shichigosan-t, vagyis a hét-, az öt- és háromévesek ünnepét.

Ennek az ünnepnek az 1600-as évekre visszanyúló hagyománya van Japánban. Kezdetekben a fiúkat csak a 3. és 5. életévükben ünnepelték, a lányokat pedig a 3. és 7.-ben. Mára már ez a megkülönböztetés megszűnt, és mindkét nem háromszor élvezheti élete során. De hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? November 15-én a kicsik boldog és szerencsés jövőjéért, kiegyensúlyozott fejlődéséért és egészségéért imádkoznak a szülők a buddhista vagy a shintoista (sőt, modernebbek már a keresztény) szentélyekben. Ekkor a gyermekeket japán hagyományos öltözetbe, kimonoba öltöztetik, fotóshoz viszik, és mindenféle édességekkel látják el őket.

Mai napig élénken él bennem az emlék, hogy majdnem annyi időt eltöltöttem a fodrász és a sminkes székében, mint az esküvőm napján. Órákon keresztül csinálták a tradicionális japán kontyomat és sminkemet. Aztán ezt követően jött a beöltöztetés: megközelítőleg egy óra volt, amíg feladták rám a több rétegű kimonót. Ez már biztosan hosszabb volt, mint az esküvő napján az öltözésre fordított időm.  Ezután kezembe nyomták a kötelező kiegészítőket: a kis retikült és a chitose ame-t (千歳飴=ezer év cukorka), amely szimbolikusan hosszú, ezer éves életet kíván a gyermeknek. Ez általában két cukorkát jelent, egy piros és egy fehér kb. 1 méter hosszút, mely a gyerekek örömére sok-sok napra kitart. A csomagolás is tele van szimbólumokkal: megjelenik rajta a darumadár és a teknős is, melyek mind a hosszú és szerencsés életet jelképezik.

shichigosancukor

A sokáig tartó készülődést követően pedig elvittek a hivatalos fotózásra, ahol egy profi fotós néhány órán keresztül kattintgatta a fényképezőgépét. Íme az eredmény (szüleim azóta is ebben gyönyörködnek):

shichigosan

Végezetül pedig egy shinto szentélybe mentünk, imádkozni a jövőmért, ahol már olyan fáradt voltam, hogy alig vártam, hogy levehessem ezt a sok göncöt, hazavigyenek, és aludhassak.

Hát így éli meg egy öt éves kislány a nagy napot, amikor őt, a jövőjét és az egészségét ünneplik.

A fényképek sajátok.