Pontosan 9 évvel ezelőtt a mai napon, helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor a Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű földrengés rázta meg Japán északi részét, nem messze Szendai városától.

A japán meteorológiai intézet szerint ez volt a Japánban valaha bekövetkezett legnagyobb földrengés. Mivel Japánban történik a 6-os vagy annál nagyobb erősségű földrengések 20 százaléka és a japán épületek nagy része földrengésbiztosra van tervezve, a földrengés maga nem okozott akkora pusztítást, mint gondolnánk.

A rengést azonban cunami követte, több mint 10 méteres hullámokkal, ami több mint százezer házat mosott el a föld színéről sok esetben a bent tartózkodókkal együtt. A hivatalos adatok szerint a katasztrófa 19,689 áldozatot követelt, további 2,563 embert jelenleg is eltűntként tartanak nyilván. A földrengés következtében megsérült Fukusima Daiicsi atomerőmű balesetéhez köthető elhalálozások száma is meghaladja az 1500 főt, a reaktorok hűtésére használt radioaktív víz tárolása mai napig megoldatlan probléma.

A földrengés által érintett területeken napokig-hetekig nem volt víz, áram és gáz, az emberek az ilyen alkalomra kijelölt területeken (ez általában a közeli iskola tornaterme stb. volt) tömörültek, sok helyen arra sem volt hely, hogy vízszintesbe feküdhessen az ember, a feleségem rokonságában is volt olyan, akit a hideg, fűtetlen termekben való napokon át tartó ücsörgés miatt kialakult mélyvénás trombózissal kellett kórházba szállítani.

Én 2011 májusában, két hónappal a katasztrófa után érkeztem Szendai városába, eddigre már stabilizálódott a helyzet, így szerencsére nem tapasztaltam saját bőrömön a katasztrófa legrosszabb pillanatait. Minden évben március 11-én egész Japánban megemlékeznek a 2011-es katasztrófáról, de Észak-Japánban a legtöbb munkahely és iskola ezen a napon egy fontos dologra hívja fel a figyelmet: mindenki készüljön a következő katasztrófára. Bár sok japán cég (különösen Észak-Japánban) az összes munkavállaló számára elegendő pokrócot, 1 heti élelmet, tisztálkodószereket stb. halmozott fel, ilyenkor arra kérnek mindenkit, hogy a nap végén ellenőrizze, hogy rendelkezik-e otthon egy hasonló katasztrófa esetére összeállított vészcsomaggal.

Az alábbi képeken azt mutatnám be, hogy mi milyen „vészcsomaggal” rendelkezünk. Az alább leírtak nagyjából személyenként értendők és egy részük „100 yenes boltban” viszonylag olcsón beszerezhető.

Alapvetően 5 fő csoportba lehet sorolni a minimum szükséges dolgokat:

1. A vészhelyzet esetén kijelölt biztonsági területen való létet, pihenést segítő tárgyak

A 2011-es földrengés idején a helyzetet tovább súlyosbította a hideg és hóesés, erre való felkészülésként pakoltunk meleget megtartó takarót és alumínium lepedőt. A munkakesztyűre pedig az esetleges romok eltakarításához lehet szükség.

Nyakpárna, könnyű hátizsák, nejlonzacskó, vízálló, melegen tartó takaró, hőtartó alumínium lepedő, munkakesztyű, esőkabát.

2. Tisztálkodó és higiéniás eszközök

A legtöbb kijelölt területen nincsen lehetőség fürdésre, de előfordulhat, hogy a vécére is órákat kell sorba állni, így tisztálkodó és fertőtlenítő eszközöket, hordozható vécét is tettünk a csomagba.

Tisztálkodóeszközök, maszk, sebtapasz, sebfertőtlenítő, eldobható alsónadrág, mini vécé, törülköző stb.

3. Élelmiszer

Bár a 2011-es katasztrófa idején is minimális táplálék jutott szinte mindenkinek, érdemes legalább 2-3 napra elegendő, sokáig elálló élelmiszert is pakolni. Tartósságot/helyigényt illetve tápanyagtartalmat szem előtt tartva, mi fehérje port és könnyen puhuló zabpelyhet választottuk, ehhez elég egy kis vizet hozzáadni és máris kész a tápanyag-dús instant étel.

Fehérje por, zabpehely, palackozott víz

4. Bébiétel, pelenka stb.

Kisgyermekkel rendelkezőknek a gyermek korától függően szüksége lehet bébiételre, pelenkára, krémekre stb. Az alábbi képen nincsen minden rajta, mert egy részét máshova csomagoltuk, de külön kiemelném a 0 éves kortól, szobahőmérsékleten azonnal fogyasztható dobozos tápszert, amit állítólag direkt ilyen esetekre fejlesztettek ki.

Marhahúsos sukiyaki rizs, zöldségpehely, melegítés nélkül fogyasztható dobozos tápszer, bébiétel

5. Egyéb túlélőeszközök

Mindenképpen érdemes napelemmel/kézi hajtással tölthető rádiót és zseblámpát is beszerezni, a 2011-es földrengés után bizonyos területeken napokig nem volt elérhető az internet, így csak rádión lehetett fontos információk birtokába jutni. Mivel ilyenkor sokáig nincsen áram, elemmel használható USB-s töltőt is vásároltunk a telefonok számára. Különféle dolgok rögzítéséhez pedig elmaradhatatlan kellék a ragasztószalag.

Szöveterősített ragasztószalag, filctoll, rádió/zseblámpa kombó, füldugó, öngyújtó, légfrissítő-ruhafertőtlenítő spray.