Az idősek tiszteletéről szól ez a nap Japánban, amely egyben munkaszüneti nap is. Korábban szeptember 15-én, 2003 óta szeptember harmadik hétfőjén tartják. Az ünnep előzménye 1947-re nyúlik vissza, amikor a Hyogo prefektúrához tartozó Nomadani faluban bejelentették, hogy szeptember 15. ezen túl az „Öregek Napja” lesz. A szokás elterjedt és 1964-ben állami ünneppé tették.

Japánban – hasonlóan sok más országhoz – létezik Lányok Napja, Fiúk Napja, Anyák Napja, sőt a Felnőtté Válás Napja is, abban  a szigetország talán egyedülálló, hogy az Idősek Napját állami ünneppé emelték. Japánban a hagyományos keleti vallásokhoz képest az etikai rendszernek nevezhető konfucianizmus gyakorol nagyobb hatást az emberek felfogására. Ennek fontos eleme az idősebbek tisztelete. Japánban az időseket nem a leépülés fázisába érkezett és sajnálatra méltó páráknak, hanem nagyobb élettapasztalattal, bölcsességgel bíró, a fiatalabb generációkat útnak indító – és emiatt tisztelettel övezendő – embereknek tekintik. Az Idősek Napjának üzenete egyben a hosszú élet ünneplését is jelenti.

oregek napja

A fiatalabbak az Idősek Napján a köszönetet kifejező képeslapokkal, ajándékokkal keresik fel a lakóhelyükhöz közel élő időseket. A "keirokai" olyan találkozó, ahol tánccal és énekléssel köszöntik az időseket. Japánban sok 100 évet megérő ember lakik, akik szintén nagy figyelmet kapnak ezen a napon. Az időskort hagyományosan a 60. életév betöltésétől számítják, de mivel egyre több az időskorú Japánban, ezért van, ahol most már a 65. évüket betöltötteket köszöntik csak. Amellett, hogy Japánban is emelik a nyugdíjkorhatárt, sok nyugdíjas korú is dolgozik, mivel egészségi állapotuk megengedi ezt, és nem mindenki rendelkezik olyan nyugdíjjal, ami megengedhetné a pihenést.

Japánban a legtöbben nem mennek el egy-két hetes szabadságokra, hanem inkább egyes hétvégeket hosszabbítanak meg 1-3 nap pihenővel. Ezt 2003 óta az állam is elősegíti, mivel egyes – az eredeti dátumhoz nem annyira kötődő - ünnepnapokat az egyik közeli hétfőre helyezték át. Az Idősek Napja így került át szeptember 15-ről szeptember harmadik hétfőjére. 2015-ben ez szeptember 21-ét jelenti, s mivel az őszi napéjegyenlőség (szept. 23.) is ünnepnap, szeptember 22. szabadnapként való kiadásával 5 napossá hosszabbodik a hétvége. A szeptember 15-i dátum változása nyomán a 15-én kezdődő hetet egyben az Idősek Hetévé is tették.

A kép forrása:
http://blog.donbe.me