Ahogy előző cikkemben előre vetítettem, nekiálltam matcha-s édességeket gyártani. A cél a felsorolt finomságok zöldben: matcha-s piskóta, matcha-s tápióka puding, matcha-s smoothie-jellegű banános krém.

A piskótát úgy készítettem, hogy egy vizes piskóta alapot vettem, amihez hozzákevertem egy csészényi matcha teát. Ez utóbbit kevesebb vízzel készítettem, mint alapból tenném (kb. fele annyival), hogy ne hígítsa fel nagyon a piskóta alapot. Egyébként a matcha készítéshez, nem a hagyományos (borotva-pamacshoz hasonló) eszközt használtam, hanem az elektromos tejhabosítót. Ez annyira bevált, hogy a jövőben mindig ezzel fogom kikeverni a matcha-t is.

dscn8187

Sajna a kevés víz ellenére megdőltek az arányok és túlhígult a tészta. A híg állagot kompenzálandó pár kanál lisztet tettem hozzá a végén. Mielőtt a fényképhez érnénk, meg kell jegyeznem, hogy teljes őrlésű búzalisztet használtam, ami színben jóval sötétebb a finomlisztnél. A végén az állagjavítás miatt hozzáadott liszt (pont a világosabb szín miatt) már barna rizsliszt volt (ez tűnt a legvilágosabbnak az általam használtak közül), de még így is barna lett a tésztája és végül a matcha élénk zöld színe egyáltalán nem érvényesült.

A nyers piskótatészta:

dscn8205

A kész piskóta (a pöttyök mazsolák):

dscn8206

Így ennél megmarad a kísérletezés öröme, hogy hogy is lehet, az étkezési elveimnek megfelelő (=teljes őrlésű lisztből) ÉS zöld színű piskótát készíteni matcha-val. Ha valakinek van bevált receptje, örülnék, ha kommentben megosztaná.

A második mű, a zöld teás tápióka puding volt. A tápióka puding, alapból nagy kihívás nekem, mert a gyöngyök állagát sokszor nem sikerül megtartani (van, hogy túlfőnek és teljesen szétolvadnak, vagy a másik véglet, hogy belül nem puhulnak meg). Most elég jól sikerült: több órás, dupla edényben történő főzést követően puha, ámde nem szétolvadt tápióka gyöngyök szépen elkülönültek az alaplétől.  Rizstejben főztem, és mikor már készen volt a puding, utána öntöttem hozzá egy adag matcha teát.

dscn8199

dscn8202

A harmadik a banán alapú, matcha krém volt. Ez télen lehet krém (pl. piskótára) vagy hígabban smoothie, nyáron pedig fagyi is készülhet belőle.

Érett banánt széttrancsírozunk vagy összemixelünk és a krémhez hozzáteszünk egy megint csak sűrűre készített matcha teát. Ha észrevettétek, mindig teát használunk és nem közvetlenül a matcha port keverjük a masszákhoz, mert előfordulhat, hogy a tea keserű íze jön elő. A biztos eljárás az, ha a kívánt állagú (inkább krémes) matcha-t készítünk 75 fokos - vagy egyszerűbben forrás után kicsit hűlt vízzel -, majd ezt a krémszerű teát keverjük hozzá a készülő édesség alaphoz.

Ilyen lett a banános-matcha krém.

dscn8278-k

Ha ezt a krémet egy kis kókuszkrémmel stb. feltuningolva, tetszés szerint édesítve vagy anélkül lefagyasztjuk szuper finom fagyi lesz belőle! A képen látható adag közkívánatra erre a sorsra jutott. 🙂

Ha valaki gyerekeknek nem szeretne koffeines édességet adni (bár ilyen kis mennyiségben talán nem pörgeti fel a csemetét), akkor létezik koffeinmentes vagy alacsony koffein tartalmú matcha por is (igaz, eddig még csak Japánból tudtam szerezni ilyet).

A fotókat én készítettem!