A humanoid robotok teljesen lenyűgöznek. Tavaly ősszel a Trafóban láttam a japán Oriza Hirata robotszínházi előadását, amelyet Kafka „Az átváltozás” című novellája ihletett, és amiben az eredeti művel ellentétben Gregor Samsa nem féreggé, hanem humanoid robottá változva ébredt egy reggel. Bár a robot szerepe szerint végig ágyban feküdt, ámulva figyeltem hogyan gesztikulál és pislog. Csodálatosnak találtam a 21. századi technológiát, ahogy az emberi testet és annak mozgását, sőt mimikáját, rezdüléseit is reprodukálni tudja. Ezért nagyon örültem, amikor idén nyáron lehetőségem nyílt ellátogatni egy robotikai kiállításra, ahol közelebbről megismerkedhettem a humanoid robotokkal és egyéb elképesztő találmányokkal.

INNOROBO

Az Innorobo elnevezésű nemzetközi robotikai kiállítás a franciaországi Lyonban került megrendezésre. A kiállítás célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a legújabb robotikai megoldások számára, melyeket alkotóik ipari, egészségügyi vagy akár szórakoztatóipari felhasználásra szántak. A fejlesztők fő motivációja az, hogy megkönnyítsék a társadalom életét: egyszerűbbé és biztonságosabbá téve a munkavégzést, megsokszorozhatóvá az emberi energiát és ellenőrizhetővé városainkat, otthonainkat. A kiállítóteret bejárva magam előtt láttam a jövő gyárait, ahol akár napi 24 órában is elképesztő sebességgel, fáradhatatlanul dolgoznak a robotok olyan munkafolyamatokat ellátva, amik egy ember számára túlságosan monotonok vagy éppen veszélyesek. Találkoztam olyan „emberszabású” robotokkal, amelyek képesek voltak Darth Vader-t utánozni vagy éppen a „Singing in the rain”-t előadni. Láttam olyan humanoid robotokat, amelyek képesek arra, hogy gyerekeknek szórakoztató módon robotikai leckéket adjanak vagy arra, hogy idős emberek „társalkodónői” legyenek, és hangulatukra reagáljanak. Rácsodálkoztam a drónokra, a marsjárókra és a „felderítő” robotokra, amelyek lehetővé teszik, hogy ismereteket szerezzünk olyan helyekről, ahová nem tudunk eljutni vagy képesek rá, hogy veszélyes helyzetekben ők legyenek a szemünk és fülünk, míg mi magunk biztonságos távolságból irányítjuk őket.

A kiállítók között szereplő számos japán cég termékeit különös figyelemmel tanulmányoztam:

Japán egyik legnagyobb tudományos kutatással foglalkozó szervezete, az AIST mutatta be a Paro elnevezésű fóka-robotot, amelyet neurológiai terápiás gyógyászati eszközként már a világ több kórházában alkalmaznak. Segítségével javulást lehet elérni depresszió, szorongás és bármilyen kognitív zavar esetén, demens betegek esetében pedig csökkenthető az agresszió és a szórakozottság. Paro olyan, mint egy hatalmas plüss fóka. A testébe épített szenzorok segítségével reagál az emberi érintésre és hangulatra. Képes mozogni, a szemét becsukni és kinyitni, hangot kiadni és örömet, bánatot, meglepetést kifejezni. Használata tulajdonképpen egyfajta állatterápia azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak élő állatot tartani.

paro

A SoftBank Csoporthoz tartozó Aldebaran cég humanoid robotok gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Az Aldebaran és a SoftBank Mobile együttműködésének eredménye Pepper, az első olyan humanoid robot, amelyet arra terveztek, hogy együtt éljen az emberekkel. Pepper barátságos és szociális típus. Képes arra, hogy mozogjon, emberekkel társalogjon, felismerje érzéseiket és reagáljon rájuk. A nevetésünkből tudja, hogy jó passzban vagyunk és sejti, hogy bajunk van, ha összehúzzuk a szemöldökünket. Elemzi az arckifejezésünket, a gesztusainkat és a szavakat, amelyeket használunk. Mindebből levonja a hangulatunkra vonatkozó következtetést és alkalmazkodik hozzá. Sőt, akár megpróbál felvidítani minket azzal, hogy a kedvenc számunkat lejátssza. Pepper maga is képes érzelmeket kifejezni. A szemébe nézve a kutyák hízelgő tekintete jutott eszembe.

pepper

A FANUC cég egy új collaborative robotot mutatott be. - Míg egy szokványos robot önálló munkavégzésre van programozva, a collaborative robotokat arra tervezik, hogy emberekkel együtt dolgozzanak. – A CR- 35iA elnevezésű robot különlegessége, hogy a hasonló kategóriájú ipari robotok közül elsőként tud akár 35 kg súlyt mozgatni. Integrált látórendszerrel rendelkezik és automatikusan, biztonságosan megáll, amikor saját maga vagy az általa használt szerszám hozzáér az operátorhoz. Ennek felismerését a robot lába alá installált erőmérő szenzor teszi lehetővé. A biztonságot növeli és az emberi testtel való esetleges ütközések erejét csökkenti, hogy a robot puha, zöld bevonattal van ellátva. A CR- 35iA nehéz, ismétlődő munkafolyamatok esetében segítheti ki az embert többek között az autóiparban, csomagolásnál, disztribúciónál és fémmegmunkálásnál.

fanuc

A Kawada NEXTAGE elnevezésű humanoid robotja ugyancsak a collaborative kategóriába tartozik. A NEXTAGE átvállalja az emberektől az unalmas, repetitív munkákat és ezáltal lehetővé teszi, hogy az ember a több kreativitást igénylő munkafolyamatokkal és fejlesztésekkel foglalkozzon. Képes arra, hogy emberekkel, hagyományos ipari robotokkal és speciális eszközökkel együttműködjön a gyártási folyamatok során és hatékonyabbá tegye az üzemek működését. Láttam, ahogy a megjelenésében is emberszerű robot a szemeibe és a karjaiba szerelt érzékelők segítségével felismerte egy puzzle darabjait és mindegyiket a megfelelő helyre becsavarozva összeállította a megfelelő képet:

nextage

Továbbá a NEXTAGE képes volt arra is, hogy kávét főzzön a látogatóinak:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL1BIeG1HUEExMGNrIiB3aWR0aD0iNzcwIiBoZWlnaHQ9IjQzMyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

 

 

Forrás:

http://innorobo.com

 

A képek forrásai:

A kiállítás plakátja: http://www.maddyness.com

Fanuc robot: http://innorobo.com

A többi képet én készítettem a kiállításon.