Japán sokoldalú gazdasági szereplő, a szigetország számos ágazatban előkelő helyen szerepel vállalataival. Annak érdekében azonban, hogy nyomon tudjuk követni, pontosan merre alakul majd az ország gazdasági fejlődése, és melyik piacon kell számítanunk a japánok előretörésére, jó indikátor, ha szemügyre vesszük, mely japán cégek foglalnak el kiemelkedő pozíciót a szigetország saját gazdaságában is.

Rövid áttekintés a japán gazdaságról

A világban a harmadik legnagyobb gazdasággal bíró Japán gazdasági teljesítményét erősen befolyásolják a külső hatások, mivel a piac nagymértékben függ az exporttól. Ez a sebezhetőség az elmúlt években különösen éreztette hatását, mivel a Covid-19 világjárvány által okozott globális gazdasági válság eredményeképpen az ország GDP-je 2020-ban -4,8%-ra csökkent. A visszaesés egyik fő tényezője a belföldi fogyasztás jelentős csökkenése volt, ami a japán gazdaság több mint felét teszi ki. A járvánnyal járó kereskedelmi folyamatok miatt az export is számottevően visszaesett. A válságra válaszul a japán döntéshozók életbe léptettek egy mintegy 1 billió dollár értékű gazdaságélénkítő csomagot. A világjárvány utáni globális gazdasági fellendülés eredményeképpen az IMF 2021 áprilisi előrejelzése szerint a GDP 2021-ben várhatóan 3,3%-ra emelkedik, és 2022-ben 2,5%-on stabilizálódik.

Japán ipari szektora rendkívül diverzifikált, és az alapvető termékektől (pl. acél és papír) a kifinomult technológiai fejlesztést igénylő termékekig számos árut gyárt. Az ország gazdaságát azonban leginkább a technológiai kifinomultság határozza meg, hiszen Japán a világ legnagyobb elektronikai cikkeket gyártó vállalatainak ad otthont. Az ország emellett az autóipar, a robotika, a biotechnológia, a nanotechnológia és a megújuló energiák terén is élen jár. Japán a világ harmadik legnagyobb autógyártója és a második legnagyobb hajógyártója. Ipari ágazata a GDP 29,1%-át képviseli, és a munkaerő 24,1%-át foglalkoztatja.

A japán gyártóipar az a hajtóerő, aminek köszönhetően a japán gazdaság a GDP tekintetében világszinten a harmadik legnagyobb gazdasággá tudta kinőni magát, és a "Gyártó Szuperhatalmak" egyikeként ismert. Az alábbi ábrán a Japán GDP-jéhez legnagyobb mértékben hozzájáruló iparágak láthatóak százalékos bontásban. A kimutatás szerint a szolgáltatási szektor 32,1%-ban, a gyártóipar 20,5%-ban, a nagykereskedelmi eladások 12,7%-ban, az ingatlanügyek 11,8%-ban, az építőipar 5,4%-ban, az egyéb iparágak pedig 17,5%-ban járultak hozzá a GDP-hez.

Japán: A GDP megoszlása a különböző iparágak között (Forrás: Jetro)
Japán: A GDP megoszlása a különböző iparágak között (Forrás: Jetro)

Ami a technológiai fejlődést illeti, Japán világelső a robotok és a gyári automatizálási rendszerek gyártásában. A tíz legnagyobb globális gyártó közül öt japán székhelyű, és a becslések szerint 30%-os globális piaci részesedéssel rendelkeznek. Emellett 2017-ben Japán bevezette az "Összekapcsolt iparágak" programját is, amelynek célja bizonyos társadalmi problémák megoldása különféle gépek, technológiák és emberek összekapcsolásával. A fentiek fényében a japán gyári IoT-piac mérete az előrejelzések szerint tovább fog nőni, és egyre több gyártó fogja aktívan beépíteni működésébe a digitális technológiákat (lásd 3. ábra)

Gyári IoT piaci méret előrejelzés (Japán) (Forrás: Jetro)
Gyári IoT piaci méret előrejelzés (Japán) (Forrás: Jetro)

A 10 legprosperálóbb japán cég

A rövid gazdasági áttekintés ismeretében nem meglepő, hogy a 10 legprosperálóbb és legnagyobb bevétellel rendelkező japán vállalat alapvetően a gyártóipar és a technológiai ipar ágazatából kerül ki. Az Asian-Links.com kimutatása szerint a legnagyobb japán székhelyű vállalatok listája a következő:

  1. Toyota Motor
  2. Honda Motor
  3. Mitsubishi
  4. Japan Post Holdings
  5. Nippon Telegraph & Telephone
  6. Itochu
  7. Nissan Motor
  8. SoftBank Group
  9. Hitachi
  10. AEON

A listából is látszik, hogy a japán autóipar világszinten kiemelkedően teljesít.

Egy, a Risk Monster üzleti tanácsadó cég által elvégzett másik kimutatás szerint azonban a lista máshogy állítható össze. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Risk Monster a felmérés idején a vállalatok egyes könyvelési irataiban rögzített nettó vagyont vizsgálta. Bár ez nem feltétlenül jelenti, hogy egy vállalatnak nagy nyeresége van, magas nettó vagyon birtokában minél több forrást tud felhasználni befektetéseinek bővítésére.

  1. Nintendo (890,4 milliárd jen)
  2. Shin-Etsu Chemical Co. (813 milliárd jen)
  3. SMC Corporation (536,7 milliárd jen)
  4. Keyence (476,6 milliárd jen)
  5. Fanuc Corporation (405,8 milliárd jen)
  6. Seven and I Holdings (374,7 milliárd jen)
  7. Secom (360,1 milliárd jen)
  8. Taisei Corporation (274,7 milliárd jen)
  9. Shimano (266,9 milliárd jen)
  10. Rohm Semiconductor (257,3 milliárd jen)

A jelen listát vezető Nintendo az egyetlen olyan videojátékokat gyártó társaság, ami a 10 legvagyonosabb vállalat között szerepel. A Nintendo nyeresége annak köszönhetően nőtt meg drasztikusan, hogy a koronavírus-járvány eredményeképpen sokan a videójátékokban látták meg a szórakozás lehetőségét.

A Nintendo nettó árbevétele 2008-tól 2021-ig (millió amerikai dollárban) (Forrás: Statista)

A listában szereplő többi cég között számos technológiai vállalat és alkatrészgyártó sorakozik fel, amelyeknek a kutatásban és fejlesztésben való részvételhez nagy tőkére van szükségük. Egyesek, mint például az SMC Corporation, a Keyence és a Fanuc, a harmadik, negyedik és ötödik leggazdagabb vállalat, automatizálási berendezésekkel, termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkoznak, amelyek mindegyikére nagy a kereslet.

 

Szeretne többet megtudni?

Tanácsadóinkkal és partnereinkkel 1999 óta dolgozunk üzleti lehetőségek kiépítésén Japán és Közép-Kelet-Európa között. Amennyiben az Ön vállalata is érdekelt a japán piacra való terjeszkedésben, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Források: