Korábban már írtam róla, hogy szeretek barangolni Bécsben és külön örömömre szolgál, ha kapcsolódási pontokat fedezek fel az osztrák és a japán kultúra között, vagy ha japános programra bukkanok. Nemrég a Westlichtben jártam és az egyik leghíresebb kortárs japán fotós, az immár 81 éves Nobuyoshi Araki életművéből összeállított kiállítást néztem meg. Azt tudtam, hogy Araki ellentmondásos figura, aki többek közt arról nevezetes, hogy erotikus művészfotókat készít és még a saját nászútjának aktfotóit sem szégyelli megmutatni, a tárlat végére viszont egy összetett karakter bontakozott ki előttem.

Élet, halál, szerelem - Araki

Az 1940-es születésű Araki Tokióban nevelkedett és 1963-ban a Chiba Egyetemen szerzett film- és fotóművészeti diplomát. Eleinte a Dentsu reklámügynökségnél dolgozott, majd szabadúszó fotósként működött, aki folyamatosan feszegette a határokat a művészet és a pornográfia között, valamint őszinte és személyes fotóival robbant be a köztudatba.

Araki szeretett feleségéről, Yoko-ról is készített aktfotókat és nyilvánosságra is hozta őket többek közt a My Wife, Yoko (1967-1976) elnevezésű anyagban, amely nászútjuknak és házasságuk első éveinek állít emléket.

Tokyo Lucky Hole („Szerencsés lyuk”) c. albumának képei Tokió szexiparát mutatják be, a klienseket és a prostituáltakat egyaránt. – A Lucky Hole egy népszerű tokiói klub volt az 1970-es és 1980-as években, ahol a kuncsaftokat és hoszteszeket egy furnérlemezből készült fal választotta el egymástól és csak egy, a falon lévő lyuk kötötte őket össze…

Araki összesen több mint 800 fotót készített Tokió Shinjuku negyedének bordélyházaiban, megörökítve a tükrös falakat, az orgiákat és a perverziókat. Legalábbis nyugati szemmel nézve a kinbaku (a partner szoros megkötözése rituális módon) a BDSM témakörébe tartozik. A japánok számára azonban az ily módon kikötözött személy „műalkotás”, amelyet meghatározott lépések (kata) és esztétikai szabályok szerint kell „előállítani”. Teljesen elfogadottak az aszimmetrikus és akár kényelmetlen pozíciók is. Az élvezet pedig nem végcélja a folyamatnak, hanem a kötözés lépéseinek teljes átélése jelenti a szexuális örömöt!1989-ben Yoko-t rákkal diagnosztizálták. Araki megörökítette felesége betegségének, majd haldoklásának időszakát. 1991-ben gyászmunkaként kiadta a házasságkötésüket és nászútjukat középpontba állító Sentimental Journey (Érzelmes utazás) és az utolsó közös évüket bemutató Winter Journey (Téli utazás) c. kötetet. Utóbbi fotóin feltűnik a házaspár szeretett macskája, Chiro, aki még húsz éven át elkísérte Arakit az életben.

Yoko halálától kezdve az elmúlás visszatérő téma lett Araki fotóin – a szerelem és az élet mellett. Az 1993-ban kiadott Erotos c. albumnak már az elnevezése is egy szójáték az Eros (szerelem) és a Thanatos (halál) szavakból. A kötet fekete-fehér képein a természetből és a mindennapi életből vett tárgyak és alakok mind a nemi szervekre asszociálnak legyen szó egy darab fügéről, egy felnyitott osztrigáról, két szájról vagy egy oldalra fordított női szemről. Annyira absztraktak ezek a fotók, hogy nyílt szókimondás helyett csak sejtetik a „látnivalót”. Az erotika mellett pedig megjelenik a halál: egy vonzó gyümölcs fonnyadt szélei a szépség elmúlását, az élet végességét érzékeltetik.

Ugyancsak az élet és a halál motívuma jelenik meg Araki virágokról készített fotóin. Első ránézésre gyönyörű csokrokban fedeztem fel a hervadást vagy döglött(?) gyíkokat. Más fotói viszont a shungákat, az Edo-korszak közkedvelt erotikus ukiyo-e fametszeteit idézték, amelyek nyíltan ábrázolták és hangsúlyozták a szeretkezés örömét, intimitását. Úgy éreztem, hogy Araki képes volt a művészet segítségével felülemelkedni a gyászán és elfogadni, hogy az élet végessége hozzátartozik az élet teljességéhez.

 

 

Források:

https://www.westlicht.com/westlicht/en/program/exhibitions/arakiss

https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/sex/all/45453/facts.araki_tokyo_lucky_hole.htm

https://donlonbooks.com/products/sentimental-journey-winter-journey-by-nobuyoshi-araki

https://www.artsy.net/article/editorial-why-nobuyoshi-arakis-erotos-photographs-are-about

https://www.anothermag.com/art-photography/11010/erotos-the-1993-series-by-nobuyoshi-araki-that-sees-sexuality-everywhere

 

Fotók:

https://maimanohaz.blog.hu/2019/11/19/fotos_idezet_nobuyoshi_araki

https://onthisdateinphotography.com/

https://www.zoltanjokay.de/

https://www.wallpaper.com/art/nobuyoshi-araki-museum-of-sex

https://ilovedotcat.com/en/2131

https://oss.adm.ntu.edu.sg/bgoh004/tag/erotos/

https://www.guyhepner.com/product/untitled-from-the-series-flowers-jamorinsky-by-nobuyoshi-araki/

https://www.phillips.com/detail/nobuyoshi-araki/UK040218/51

 

Borítókép:

https://loeildelaphotographie.com/en/westlicht-nobuyoshi-araki-arakiss