2012 februárjában bezárták az Osaka megyében található Hirakata város pályaudvara előtt található Kintetsu áruházat, amely 36 évig működött. A nem túl fényes gazdasági helyzet miatt a jó minőségű és viszonylag drága termékeket kínáló áruházak nem tudtak megharcolni a közelükben megszaporodott 100 jenes boltokkal és az olcsó termékeket árusító szupermarketekkel. Ha jól emlékszem, akkor a Kintetsu a második áruház Hirakata városban a Mitsukoshi után, amelyet bezártak. Most csak a Keihan áruház maradt. Ez valahol nagyon szomorú. Gyermekkorom óta jártam a Kintetsu áruházba, így a bezárás híre személyesen is nagyon megérintett, elszomorított.

kintetsu

Épp azon tűnődtem, hogy vajon mi lesz az az áruház helyén, amikor nem régen idén márciusban ott jártam és láttam, hogy az áruház egész épületét ponyvával betakarták. A ponyván látható volt egy japán építőcég neve. Kérdeztem a szüleimet és a barátaimat, hogy mi lesz helyette? Állítólag Tsutaya lesz – válaszolták. Nocsak! Tsutaya?

A CD-k és videók kölcsönzésével híressé vált Tsutaya lánc hivatalos neve Tsutaya Könyvesbolt. 1983-ban nyitották meg első boltjukat Osakában, Hirakata városban. (Akkoriban egyik gimnazista barátom rokonai vezették az üzletet.) Én magam alig több mint 10 éves voltam akkor, s hallottam, hogy nyílik egy könyvesbolt, amely hanglemezek kölcsönzésével is foglalkozik. Úgy emlékszem, hogy akkortájt egy EP lemez 700 jenbe, egy LP lemez 2800 jenbe került. (Bakelit lemezekről van szó.) Gyerekként nekem akárcsak egy EP lemez is sok pénznek számított. És most az ötöd áráért kikölcsönözhetem! Nakamori Akina, Matsuda Seiko, Kikkawa Koji stb. Annyit, amennyit szeretnék.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL2RMMmlRR3BDVEV3IiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM5MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Rohantam a lemezkölcsönzésben úttörő Tsutaya Könyvesboltba. Megszállottan másoltam otthon lemezről magnókazettára a zenéket az akkor éppen elterjedőben lévő mini hifivel. Ezeket a kazettákat ma is féltve őrzöm. Nem kevés hozzám hasonló ember lehetett volt akkor, aki annyi lemezt kölcsönzött, mint én. A Tsutaya Könyvesbolt hamarosan megalapította a Cultural Convenience Store nevű új céget, és CD-k, videók, majd DVD-k kölcsönzésével foglalkozó boltokat nyitott szerte Japánban, széles körben ismertté téve ezzel a Tsutaya nevet. Jelenleg már digitális tévék forgalmazásával is foglalkozik a vállalat, sőt szórakozóhelyeket, kávéházakat és éttermeket is nyitottak. 742 helyen vannak ott Japánban, sőt Tajvanon is vannak üzletei. Hirakata város és a Hirakata városi polgárok méltán lehetnek büszkék erre a vállalatra!

tsutaya

Az információ szerint a Tsutayához kapcsolódó ingatlanfejlesztő cég a hirakatai Kintetsu áruház helyén jelenleg egy 8 emeletes plusz 2 földalatti szinttel is rendelkező épületet alakít ki. A létesítmény alapterülete összesen 16 000 négyzetméter. Ugyanez az ingatlanfejlesztő vállalat Tokió Daikanyama városrészében Tsutaya Könyvesboltból és egyéb üzletekből álló első komplexumot nyitott nem régen. Alig várom, hogy elkészüljön a hirakatai is. A Tsutaya olyan cég, amely idejekorán felismerte az emberek igényeit, és ezek alapján alakította ki a cég stratégiáját, biztos vagyok benne, hogy gyorsan nekilátnak a következő projektnek is. A hirakatai komplexum 2016-ban készül el és új életet fog vinni a városba.

A képek forrása a Wikimedia; Kikkawa Koji leghíresebb dalát a Youtube-on találtuk meg.