Gimnáziumi tanulmányaim alatt egy évig az AFS szervezettel Japánban tanultam cserediákként. A sok lehetséges ország közül életem legjobb döntése volt Japánt választani. A sok tapasztalat és szép emlékeken túl itt ismerkedtem meg a go nevű táblás játék rejtelmeivel. Akai sensei tanította meg nekem a játék szabályait pár perc alatt.


pic530092_md

Mi az a go?

Igo, go, baduk vagy weiqi néven ismert a világ egyik legrégibb stratégiai játéka, szabályait három mondatban el lehet mondani, de egy életen át lehet fejlődni benne. Kínából származik, Japánt a 7. században érte el. Nyugaton a 19. századig nem vált népszerűvé, pedig már 17. századból is származnak róla feljegyzések. A sakkal ellentétben a go lehetőséget ad arra, hogy különböző erősségű játékosok egyenlő eséllyel játszanak, ezt nevezik előnyadásnak. A játék célja az ellenfélnél nagyobb területet birtokolni a táblán.

Szabályai:

1. A játékot mindig a fekete kővel játszó játékos kezdi, utána felváltva teszik a metszéspontokra a köveket.

2. Minden a táblára letett kőnek annyi élete van ahány üres, vele vonallal összekötött metszéspont van mellette. Kettő vagy több azonos színű kő csoportot alkot.

3. A táblára tett kövek sok más játékkal ellentétben nem mozognak, de az ellenfél teljesen körülkerített köveit (mivel életei elfogytak) le lehet ütni. Az olyan csoportot, vagy egyedülálló követ, ami teljesen be van kerítve, le kell venni a tábláról.

4. Az a játékos nyer, aki nagyobb területet kerített el.

Nagyon tetszett a kreativitásnak, szépérzéknek, logikának és a matematikának a szerepe a játékban. Minden játékosnak más és más stílusa van. Fontos szerepe van a stratégiának, hogy ne ragadjunk le egy-egy ponton, hanem végig a háttérben megbúvó összefüggésekre, a nagy képre koncentráljunk. A játékban fontos szerepe van az intuíciónak, azonban türelemre tanít. A távol keleti hadvezérek fontos erénynek tartották az elme pallérozását a test edzése mellett.

Japánból hazatérve belecsöppentem a magyar go életbe. Sok barátot köszönhetek a fekete-fehér köveknek, mind itthon, mind a határokon túl. Sok versenyen megfordultam. Sohasem a győzelemért játszottam, hanem a fejlődésért, a kihívásért. Minden parti, minden ellenfél más és más. A sakkal ellentétben itt nincsen két egyforma játék. A sakkban 16 variáció van a kezdésre, a go-ban 361. A go szépsége, hogy a játékos stílusa nem determinálja a játék kimenetelét, csak az oda vezető utat. Sajnos időhiány miatt már nem vagyok aktív tagja a go-játékosok alkotta társadalomnak, de a barátaimmal még mindig találkozunk.

Go Seigen

Egy kínai apa sok-sok évvel ezelőtt ezt mondta: „A kalligráfia tudásomat a legidősebb fiamra, az írástudásomat a középső fiamra, a go tudásomat pedig a legkisebbre hagyom”.

kamakura-juban-go

Go Seigen volt a legkisebb fiú. Ő minden idők egyik leghíresebb kínai születésű japán professzionális go játékosa. Idén június 12-én lesz 100 éves.

Go Seigen közel három évtizedig dominálta a japán gó világot és gyűjtött be minden rangot a XX. század közepén. Gyermekként alig ért Japánba, kitört a japán-kínai háború. Japán rövid időn belül elfoglalta Kína jelentős részét. Egy ilyen pattanásig feszült helyzetben meglepő, hogy a japán go-világ befogadta és megvédte a náluk sokkal jobb, japán mestereket maga mögé kényszerítő kínai zsenit. A go-iskola egészen a második világháborúig tudta magától távol tartani a világot. Gyors feloszlását követően Go Seigennek, az addig burokban nevelkedett zseninek, akinek gondolatai csakis a fekete-fehér kövek körül forogtak, hirtelen a világ szörnyű arcával kellett farkasszemet néznie.

Go Seigen életét és e korszakot mutatja be „The Go Master” c. film. A filmet még nem láttam, de a mester tiszteletére meg szeretném nézni minél hamarabb, ezért erre buzdítok minden érdeklődőt is az alábbi előzetessel:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL1BNR3Q0X052bEJVIiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM5MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Go Seigen 100. születésnapját a Magyar Gószövetség is megünnepli.

A fotók a http://weiqi-to-go.net és a http://go-centre.nl honlapokról származnak.