Japán messze földön híres a hosszú munkaórákról és a csapatszellemről. Úgy tartják a japán cégek, a munka csak a munkahelyen történhet. Amikor valaki nincs az irodában, azt sokszor nem is tekintik munkának. A hosszú munkanapok után közösen mennek tovább a kollégákkal iszogatni és beszélgetni (飲み会-Nomikai), ahonnan gyakran csak az utolsó vonattal vagy busszal mennek haza. A távmunka, ismertebb nevén a home office nehezen elképzelhető jelenség volt a japán üzleti életben.

Egy tipikus japán nomikai
Forrás: r.gnavi.jo.jp

Japánban is megjelent a koronavírus, ami felülírta az eddigi szokásokat. Abe Shinzo, Japán miniszterelnöke a külföldi példákat követve bezárta az iskolákat, egyetemeket. A munkavállalókat pedig távmunkára buzdítja. Millió gyerek tanul otthonról, ezzel milliónyi szülő kényszerült home office-ra. Hiszen a kisebb gyereket nem lehet egyedül otthon hagyni. Nagyon nagy utat tettek meg a japán cégek! Több japán cég már saját maga ajánlja, vagy kötelezi az alkalmazottait a távmunkára. Nekünk is van olyan japán partnerünk, aki otthonról dolgozik.

Japán legnagyobb elektronikai viszonteladója a Bic Camera februárban 20%-kal több laptopot értékesített az előző évekhez képest. Ez is jelzi, a japán cégek elkezdték megteremteni a távmunka technikai feltételeit. (Úgy hallottam Magyarországon is megugrott a laptopok értékesítési mennyisége az elmúlt hetekben.)

Távmunka és távoktatás
Forrás: japantoday.com

A GMO Internet az elsők között küldte haza munkavállalóit, távmunkát írt ki mindenkinek. Masatoshi Kumagai, a cég vezérigazgatója február 16-án tweetelte, hogy „Az eredményeket nézve, komolyan elgondolkoztam, hogy kell-e egyáltalán iroda."

Masatoshi Mark Kumagai a GMO Internet vezérigazgatója
Forrás: twitter.com

Japán technikailag fel van készülve a távoktatásra és a távmunkára. Szinte mindenkinek van okostelefonja, amihez alapból jár internet. Legtöbben iPhone-t használnak, aminek jó kamerája van. Az ország pedig híres a gyors internetről. (Sokan pocket wifit használnak, amiről itt írtam: https://sudy.co.hu/mi-fan-terem-a-pocket-wifi/) A japán mentalitás az, ami a munkát az irodához köti. Kíváncsi vagyok a járvány után milyen irányba fog változni a japán munkakultúra.

Érdekes megfigyelni, nagyobb áramszünetek, járványok esetén „tétlenül” maradnak otthon az emberek. Az a szóbeszéd terjeng, hogy 9 hónappal később megugrik a születések száma. Japánban a feleségek általában otthon a háztartást vezetik, a férfiak pedig sokáig dolgoznak. Most minden adott egy japán baby boom-hoz… Kíváncsian várom milyen cikkek fognak decemberben megjelenni Japánban!

Babyboom
Forrás: times-standard.com