A munkám nagy része abból áll, hogy a japán partnercégeket, ügyfeleket látogatom sorra. Sokat kell közlekednem a városban, és a találkozók közötti idősávban próbálom meg megoldani az emailezést, telefonálást és minden más részét a munkámnak. Főleg akkor vagyok gondban, ha sűrű a programom, és nincs alkalmam visszatérni az irodába egy hosszúnak ígérkező telefonbeszélgetés vagy telekonferencia előtt. Japánban nem nézik jó szemmel, ha az ember egy kávézóból telekonferenciázik. Azért, mert a környezetében ülő vendégeket zavarja. Arról nem is beszélve, hogy a kávézó alapzaja is behallatszik a beszélgetésbe, így senki sem jár igazán jól.

Nemrég megtaláltam a hozzám hasonlóan a városban rohangáló embereknek szánt tökéletes megoldást: kölcsöniroda az állomás közepén! ????

A Fuji Xerox „CocoDesk” szolgáltatása volt az, ami Ikebukuro emberektől nyüzsgő állomásán szembejött velem! Ez egy apró kis konténerszerű szoba, melyben íróasztal, szék, monitor, internet és légkondicionálás van beszerelve.

A szolgáltatás neve beszélő és némileg humoros név, a „coco” (vagyis helyes átiratban inkább koko) azt jelenti, hogy itt, a „desk” az angol asztal szóból jön, vagyis szó szerint „itt asztal”. Némi áthallással úgy hangzik, mint a „koko desu” kifejezés, ami annyit jelent: „itt vagyok”.

Így néz ki kívülről:

Ez pedig a keresztmetszete és néhány kép a belső térből:

A szobát előzetes regisztrációval 15 perces egységekben lehet előre lefoglalni.

(Negyedórára 250 JPY az ára, ami kb. 750 Forintnak felel meg.)

Amikor a foglalásunk ideje eljött, akkor a telefonunkon belépve a szolgáltatás oldalára, ki lehet nyitni a szoba ajtaját. A szobában igényeinknek megfelelően tudjuk állítani a hőmérsékletet. Jól hangszigetelt szoba, aminek köszönhetően nyugodt körülmények között lehet telefonálni, telekonferenciázni vagy akár koncentráltan dolgozni.

Jelenleg ezeken a helyeken lehet igénybe venni az „állomásirodát”:

Nemrégiben volt alkalmam kipróbálni egyet. Jó érzés volt, hogy nem kellett azon aggódnom, hogy az adott telefonbeszélgetést hol fogom tudni nyugodt körülmények között lebonyolítani, sőt, az azt követő megbeszélésemre is sokkal hatékonyabban rá tudtam készülni lelkileg.

Saját videóm a kapszula méretű szobácska belsejéről:

Azóta már felfedeztem, hogy megjelentek a versenytársak is ???? Legújabban a Telecube (angol szavak összetétele: tele -távol, cube-kocka, vagyis „távkocka”) nevű szolgáltatás az, ami terjedőben van:

Azon morfondíroztam egyik nap, hogy ha Magyarországra vinnénk ezt a szolgáltatást, akkor vajon mi lenne a neve. Telekocka? Táviroda? Irodakocka? Teleport? Nyugiroda? ???? Önök milyen névvel látnák el?

 

Képek:

https://www.fujixerox.co.jp/solution/menu/cocodesk

https://www.keikyu.co.jp/company/news/2020/20200818HP_20052IT.html

https://telecube.jp/features/

a videó saját forrásból