Wasabi, vagy ahogy magyar barátaim szokták hívni, a japán torma, fontos részét képezi a japán konyhavilágnak. Por, krém és folyékony formákban is kapható. Sushihoz, soba tésztához, snackekhez vagy húsokhoz használják leggyakrabban, de Japánban lehet wasabis jégkrémet, sört, bort és szendvicset is venni. Nem beszélve a wasabis KitKatról. Akik kóstolta már a csokoládét, az tudja, milyen izgalmas ízvilágú.
No, de nézzük mit is lehet tudni a wasabiról? Hol termesztik, milyen körülmények között? S egyáltalán, hogy is néz ki a wasabi növény?
A legnagyobb wasabi termesztő hely Azumino városban, Nagano prefektúrában található, 250 km-re Tokyotól. Nagano általában a téli olimpiákról híres, de kevesen tudják, hogy ez az egyik legjobb termelővidék is egyben Japánban. Tiszta hegyi források és kitűnő termőtalaj jellemzi a vidéket, így nem csoda, hogy a legnagyobb wasabi-termesztés is itt folyik. A növény maga nagyon kényes, így csak kevés helyen marad meg, s lesz megfelelő minőségű.
A Daio Wasabi Farm (大王わさび農場) az egyik leghíresebb termelőnek számít Japánban, s látogatható egész évben. (A másik híres wasabi-termesztő hely Shizuokában van.)
S most jön egy nagyon érdekes információ. A wasabi növényt nem száraz termőtalajban, hanem a hegyi patak folyómedrében termesztik. Így a növény csakis a legtisztább, ásványokban gazdag hűs vizet kapja. Továbbá az egész terület le van fedve az idő többségében, mert a wasabi nem szereti a közvetlen erős napfényt, csakis az árnyékos részeken tud szépen növekedni. Továbbá a folyóvíz szabadon folyik át a wasabi bokrokon, melyeket kövek tartanak a helyükön.
Mi is valójában a wasabi?
Sok helyen úgy írják, hogy a bokor gyökér részéből készül a finom wasabi krém, de valójában a szárából, mely mindvégig a vízben van, s nem a kövek alatt. Általában egy- másfél évbe tart, míg a növény teljesen kifejlődik, így a wasabi ára elég magas. Sokan nem tudják, de a wasabi bokor levelei is ehetőek, csípős ízük van, csakúgy, mint a szárnak.
Szüreteléskor a wasabi bokor könnyen kihúzható, s maga a szár a növény belsejében található, a levelek és vékony gyökerek védelmében. A tisztítás után a szárat hagyományosan egy oroshinek (おろし) nevezett, speciális cápabőrből készült reszelővel reszelték le az ételekhez.
Nincs jobb a frissen reszelt wasabi illatánál, valamint tudni kell, hogy ilyenkor a legerősebb. Engem a hideg kirázott és jól megríkatott, mikor friss állapotban kóstoltam, így aki nem bírja a csípős ízeket, azokat óvatosságra intem. Nekik azt tudom ajánlani, hogy a wasabi 15 perccel a lereszelése után veszít ízéből és erősségéből, így érdemes kicsit várni vele. Sushiknál amúgy ezért szokták a hal és rizs közé tenni, hogy tovább megőrizze az ízét.
A wasabi ára évről évre változhat, mert egészen a szüretig nem lehet tudni, hogy mekkora is lesz a szár, amit kihúznak az ágyásból. Lehet, hogy óriásira megnő, de az is lehet, hogy valamiért pici marad. Alapvetően nem túl nagyok a wasabi szárak, de időről időre ki lehet fogni hatalmasakat is, amiket utána jó drágán pillanatok alatt el lehet adni Tokióban. (A nagyok ára akár 10000 jen/db is lehet.)
Végül pedig a wasabi élettani hatásairól egy pár szó: nagyon jó hatással van az emésztésre, étvágynövelő, nagyon jó antibakteriális hatású, jól elnyomja a hal illatát a sushiknál, valamint tele van C-vitaminnal.
Nos, kedves olvasóink, ki kapott kedvet egy finom kis wasabis limonádéhoz sushival? Esetleg egy ízletes wasabis steak wasabi sörrel? Desszertként kis wasabis fagyi? 😀
Referenciák:
Forrás:
http://www.harmonet.hu/polcra/21193-mi-micsoda-a-wasabi.html
http://newsonjapan.com/html/newsdesk/article/117725.php
http://www.wasabiya.net/jiten.htm
Képek
Photo 1 : https://productimages.brambleberry.com/Fragrance+Oil+Photos/FO213_Wasabi.jpg
Photo 2: https://www.sbfoods.co.jp/company/newsrelease/2013/images/1302_fumisuisen_0.jpg
Photo 3: http://www.maruyamaen.jp/images/material/image4.jpg
Photo 4: http://i.gzn.jp/img/2010/05/17/kitkat_wasabi/kitkat_wasabi10.jpg
Photo5: http://blogimg.goo.ne.jp/user_image/00/ea/1b57131a0a54e7a46ead2e5bc8deed55.jpg
Photo 6: http://cdn-ak.f.st-hatena.com/images/fotolife/k/kagobon/20130917/20130917124604.jpg
Photo 7 : http://www.shinshu-tabi.com/photo/image11/wasabi016-3.jpg
Photo 8 : http://www.spoon-tamago.com/wp-content/uploads/2014/09/wasabi-root-1.jpg
Photo 9: http://www.seriouseats.com/images/2014/03/20140316-wasabi-root.jpg
Photo 10: http://image.rakuten.co.jp/the-wasabi/cabinet/255.jpg
Photo 11 : http://onlyinjapan.tv/wp-content/uploads/2014/05/wasabiprice.jpg
Photo 12: http://picview.info/download/20150907/sushi-fennel-wasabi-lemon-ginger-1920x1080.jpg
Photo 13: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/b8/04/75/b804755b4600a3fb737bfbf855fbc64d.jpg
Photo 14: https://www.sbfoods.co.jp/pict/recipe/04681_L.jpg
Photo 15: http://image1.shopserve.jp/tonoichiba.com/pic-labo/kashiwagi0002.jpg?t=20130702184128
Photo 16: http://kanko.city.izu.shizuoka.jp/org/p3312_19.jpg