Amikor japán vendégeink ajándékkal, többnyire valami édességgel, a régiójukra jellemző finomsággal kedveskednek nekünk, mindig lenyűgöz a termékek csomagolása. A kis kekszek, csokoládék általában egyesével vannak bezacskózva, a kis csomagok ötösével ülnek a tasakokban, a tasakok egy papír- vagy műanyagbetétes papírdobozban foglalnak helyet. A papírdobozt csodaszép csomagolópapír burkolja, esetleg még egy egyedi papírzacskó is tartozik hozzá. Minden szépen elrendezve, garantáltan úgy, hogy a hosszú utazás során se mozdulhasson el semmi a helyéről, a finomságok semmit se veszítsenek eredeti szépségükből, eredeti ízükből. Természetesen minden kis csomagnak, tasaknak, doboznak egyedi, a többi alkotóelemmel harmonizáló dizájnja van. A végeredmény esztétikai és gasztronómiai élmény, és hatalmas mennyiségű szemét.

Tokióban élve elképesztett, milyen óriási mennyiségben használnak a japánok műanyag fóliákat, zacskókat és egyéb, kőolajból előállítható csomagolóanyagokat, miközben a kultúrában fontos szerepet játszik a természet tisztelete is. A szigetország egyáltalán nem rendelkezik olajkészlettel, óriási tartályhajókon, távoli országokból szállítja magának a csomagolóanyagok előállításához szükséges ásványkincseket, nyersanyagokat.   

A mindent aprólékosan becsomagoló, hatalmas mennyiségű szemetet termelő életmód ellenére Japánban található az a település, mely elsőként határozta el, hogy úgynevezett „zero-waste”, azaz zéró hulladék-kibocsátású várossá válik. A Tokushima prefektúrában található Kamikacu (上勝町városka lakói 2003-ban döntöttek úgy, hogy 2020-ra elérik a zéró hulladék-kibocsátást. Az ambiciózus terv nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelnek szemetet, hanem azt, hogy igyekeznek a keletkező szemét mennyiségét csökkenteni és amit termelnek, azt valamilyen módon újrahasznosítják. Komposztálják, újra felhasználják (reusing), alapanyagként értékesítik, hogy majd újrahasznosíthatóvá váljon (recycling), esetleg a felhasználható részekből maguk készítenek új használati tárgyat (upcycling).

A városka majd kétezer lakója 34 különböző alkategóriában gyűjti a szemetet a város központi hulladéklerakójában. A szétválogatott hulladékokból, amit csak lehet, értékesítenek, a bevételt pedig a városi költségvetésbe folyatják.

A város egy újrahasználati boltot is üzemeltet, ahol a lakók számára feleslegessé vált, de amúgy még használható termékeket (ruhákat, bútorokat, konyhai eszközöket, háztartási gépeket, stb.) cserélik be vagy értékesítik. Ha valami felújításra, esetleg javításra szorul, a bolt közelében található műhelyben hozzák helyre. Egy olyan üzemet is alapítottak, ahol a régi dolgokból új tárgyakat alkotnak, például az öreg kimonók anyagából ajándéktárgyakat varrnak. A kezdeményezés a hulladékcsökkentés mellett sok új munkahely teremtését is eredményezte.

A városka elkötelezettségét szimbolizálja az a közösségi tér, a Kamikatz Közösségi Ház is, melyet a Hiroshi Hakamura & NAP építészstúdió tervezett. A csomagolásmentes boltként, sörfőzdeként és bárként is szolgáló épület újrahasznosított anyagokból épült. Az épület homlokzatát régi épületekből kinyert ablakok alkotják, a tetőt használt cserepek, a padlót régi csempék fedik, a belső falakat újságpapírral burkolták be. Természetesen a bútorok és berendezési tárgyak is mind újrahasznált, esetleg értékteremtő-újrahasznosítással előállított darabok. (A hobbim, az értékteremtő újrahasznosítás – upcycling – szép példája a régi üvegekből összeállított csillár.)    

Bár egyénileg nagyon sokat tehetünk a környezetünkért és a hulladékcsökkentésért, sajnos Kamikacu városa se lesz képes elérni a kitűzött, 0%-os célt. A keletkező hulladékok 20%-a ugyanis egyáltalán nem újrahasznosítható. A használt papírzsebkendő, az eldobható műanyagpelenka, a gumi és bizonyos műanyagfajták nem alkalmasak az újrahasznosításra, így Kamikacuban is a hulladéklerakóban végzik. Ezen hulladékok mennyiségének a csökkentésében az egyetlen megoldás, ha nem használjuk, nem vásároljuk őket, hanem kiváltjuk valami más környezettudatos, újrahasznosítható termékkel.

Kamikacu jó példa, hogy egy ember és egy kisváros is sokat tehet a környezet védelméért és a globális felmelegedés megfékezéséért, de a változtatásra sokkal magasabb szinten is szükség lenne!

 

A képek forrásai:

https://www.greenbiz.com/article/now-incredible-opportunity-make-impact-plastic

https://hu.pinterest.com/pin/301530137546718469/

https://www.treehugger.com/green-architecture/brewery-pub-made-recycled-materials-zero-waste-town-hiroshi-nakamura-nap.html