Legnagyobb örömömre az előző bejegyzésem némi frissítésre szorul! Ugyanis, az azóta eltelt időben egyre jöttek a matcha források és úgy kerek a történet, ha ezeket is feltárom az előző cikkemhez kapcsolódva.
Ha autentikus japán matcha teát szeretnénk helyben inni vagy teaport venni, akkor a Marumoto Japán Teaház a jó választás. Az oldalukon részletesen leírják a tea készítés lépéseit is - márpedig a matcha készítésnél tudni kell pár dolgot, hogy olyan habos legyen, és olyan édeskés, ahogy az a nagy könyvben meg van írva!
Az igazi japán matcha ivásánál fontos a kísérő édesség is. A Marumoto-ban ezekből is találunk jó néhányat, és egyéb matcha ízesítésű sütiket is.
A matcha-ból készült latték terén már jóval nagyobb a magyar választék is. Az első két helyen van forró formában matcha latte, és jeges matcha „limonádé” is.
Nem azonnali fogyasztásra, előre csomagolt kiadásban a DM-ben találtam 2dl-s kiszerelésű matcha milk-et. Ráadásul bio minősített, nádcukros verzióban. Ízre is nagyon visszafogott, azaz nem túl édes, mint az ilyen tejeskávés italok sokasága.
És ha mindezt otthon szeretnénk elkészíteni, akkor egyrészt vehetünk minőségi matcha port (a Marumoto-n kívül még pl. a Demmers Teahouse-ban is) vagy, ha nem a magas minőség számít, hanem a gyors és könnyű elkészíthetőség, akkor használhatunk cukrozott kakaóporhoz hasonló matcha-s italport, amit csak hozzá kell keverni a tejhez, vízhez és máris kész a reggeli ital. Japánban ezt gyerekek is ihatják, így feltételezem, hogy koffein tartalma elhanyagolható (nem tudok magyarországi forrásról).
Ha matcha teaport veszünk otthonra, a teán kívül számos más dologra is felhasználhatjuk. A „mi minden készülhet matcha-ból” – témakör egy másik bejegyzés tartalmát képezi, csak ízelítőül megemlítem ezt a finomságot a szokatlanabb vonal kedvelőinek: matcha jam. Állagra tényleg lekvárhoz hasonló krém, erős zöld színnel, aminek felhasználási javaslata is (joghurtba, kenyérre kenve, édességhez) lekvárhoz áll közel, de összetevőit tekintve mégis eltér a lekvároktól, hiszen tej alapú (tejet, tejszínt, cukrot és matcha-t tartalmaz).
Ezzel zárom soraimat, azzal az ígérettel, hogy a matcha források utáni keresgetésemben talált jobbnál jobb -egyelőre csak szemcsiklandó- matcha poros recepteket kipróbálom és egy másik bejegyzésben megosztom a tapasztalatokat. Addig is sok finom zöld teával színesített, szép napokat kívánok Mindenkinek! 🙂
Képek forrásai:
http://m.cdn.blog.hu; http://kura3.photozou.jp; http://beautiful-dish.com
Borítókép:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com