Japán befektetői ebédet tartottak, ahol a külügyminiszter a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatóját külön kiemelte az esztergomi autógyár megalapítása miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett japán befektetői ebédet megelőzően kiemelte: mindig a kölcsönös tiszteletre épült Magyarország és Japán, a magyar és a japán nép együttműködése, amely talán soha nem volt olyan stabil és eredményes, mint manapság.

34 ezer magyarnak adnak munkát

A két ország gazdasági kapcsolatairól elmondta, Magyarország 2,5 milliárd dollárnyi japán beruházással rendelkezik, az országban több mint 160, a távol-keleti országból érkezett vállalat működik, amelyek 34 ezer magyar embernek adnak munkát.

21 eredményes üzlet

Hozzátette, csak az utóbbi öt évet tekintve a HIPA 21 esetben tárgyalt eredményesen japán vállalatokkal, a megállapodások 808 millió dollárnyi új beruházást és 3 ezer új munkahelyet jelentettek Magyarország számára.

A Suzukinak külön hála

Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki a Magyarországon befektető japán vállalatok vezetőinek, hogy a magyar gazdaságba, azon belül a magyar emberekbe fektették bizalmukat. A miniszter külön kiemelte Oszamu Szuzukit, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatóját, aki a japán befektetők közül elsőként bízott meg Magyarországban a rendszerváltás után, és itt alapította meg a Suzuki gyárát, amely Európában a mai napig az egyetlen.

Már 190 ezer autót gyártanak Esztergomban

A rendezvényen Oszamu Szuzuki felidézte, hogy a Suzuki Magyarország 1992-ben építette fel gyárát és kezdte el a termelést. A Suzuki tengeren túli vállalatai közül az esztergomi gyártóbázis lett a második legnagyobb. Eleinte évente mintegy 50 ezer darab gépkocsit gyártottak, mára ez a szám elérte a 190 ezret. A Magyarországon gyártott Suzuki modelleket a világ 123 országába exportálják.

 

Forrás: https://autopro.hu