Miután 2018. decemberében Japán és az EU parlamentje is megszavazta az egyezményt, az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodás 2019. február 1. hatállyal életbe lépett.

Japán számára a legfontosabb előny a japán gépjárművek és részegységeik, alkatrészeik vámcsökkentése, amelynek révén termék kategóriától függően 4-12 év múlva 0% lesz azok vámtarifája. A felek nagyon kevés kivétellel 0%-ra csökkentik az ipari termékek vámját.

Az EU-tagországok számára a legnagyobb változást az élelmiszerek (különösen a hús, sajt és egyes tejtermékek, méz), italok (különösen a bor) vámjainak csökkentése és egyes behozatali kvóták csökkentése jelenti. A legtöbb esetben 10 éves időszak alatt évente ugyanolyan mértékben csökken az adott termék vámtarifája.

205 európai földrajzi árujelző kap oltalmat Japánban, ezen belül Magyarország esetében többfajta pálinka, a Tokaji bor valamint szalámi. Európában 56 termék kap ilyen védelmet, ebből 8 hagyományos japán alkoholos ital.

54 japán nagyváros esetében nyílik meg a lehetőség európai cégek számára a közbeszerzési pályázatokon való részvételre.

Az egyezmény kiterjed az elektronikus kereskedelemre, a szolgáltatásokra, a szellemi tulajdonjogokra, a szabványok egységesítési folyamatára és több más területre is.