Donald Trump amerikai elnök várhatóan meghívást kap Japánba egy május 26-án kezdődő, körülbelül háromnapos látogatásra, és valószínűleg ő lesz az első külföldi állami vendég, aki találkozik az új császárral trónra lépése után – közölték hétfőn meg nem nevezett tokiói kormányzati források.

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya nyilvánvalóan demonstrálnia akarja az erős a japán-amerikai szövetséget azzal, hogy Trump lehet az új császárral először találkozó külföldi államférfi. Ugyanis Akihito császár a tervek szerint április 30-án lemond a trónról, és május 1-jén fia, Naruhito herceg lép a helyébe.

Az Egyesült Államok a legfontosabb ország Japán számára, és Trump elnök a legmegfelelőbb arra, hogy külföldi vendégként először találkozzon az új uralkodóval

– mondta az egyik nyilatkozó forrás a Kyodo hírügynökségnek.

Ha Trump valóban elutazik Japánba május végén, akkor egy hónapon belül kétszer is látogatást tesz a távol-keleti szigetországban, hiszen június végén részt vesz a G20-as országcsoport oszakai csúcstalálkozóján is.

Tervezett május végi látogatásán Trump bizonyosan találkozni fog Abéval is, és tájékoztatja őt arról, hogy mi lett az eredménye tárgyalásainak Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Az amerikai elnök másodszor találkozik Kim Dzsong Unnal február 27-28-án Vietnamban. Első – történelmi jelentőségű – találkozójuk tavaly júniusban volt Szingapúrban.

Trump és Abe valószínűleg megerősíti majd a két ország együttműködését az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó lépésekben, valamint abban, hogy tisztázódjon az észak-koreai ügynökök által a 70-es és 80-as években elrabolt japánok ügye.

Várhatóan szó lesz a kétoldalú kereskedelemről is, hiszen a két vezető tavaly szeptemberben megállapodott abban, hogy tárgyalásokat kezdenek egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról.

Elképzelhető, hogy a két vezető ismét együtt fog golfozni, amint erre már volt példa a korábbi japán-amerikai csúcstalálkozókon.

 

Forrás: https://www.vg.hu 

Borítókép: AFP