2020 áprilisában hirdették ki a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja részecskegyorsító beszerzési tenderének eredményét. Nagy örömünkre szolgál, hogy a japán Time Co. nyerte el a megbízást. A hiroshimai vállalat jelentős tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik részecskegyorsító berendezések gyártása és üzembe helyezése terén.

A Time Co. által leszállítandó berendezés szerves része lesz a Martonvásár határában tavaly felépült neutronlabornak, amelyben várhatóan 2021-ben kezdődnek meg az autóipari kutatásokat szolgáló anyagvizsgálatok. A fejlesztés Mezei Ferenc akadémikus, Széchenyi-díjas részecskefizikus szakmai irányításával zajlik. Ha elkészül az összesen 4,2 millió EUR értékű beruházás, a világon Magyarországon fog működni az első olyan anyagszerkezeti neutronlabor, amely nem hagyományos, maghasadással működő reaktort, hanem kompakt technológiát alkalmaz kis helyigénnyel. Az itt végezhető roncsolásmentes anyagvizsgálati technológia ipari, többek közt autóipari alkalmazásaiban világszerte új fejezetet nyithat.

A Sűdy és Társa Kft. a Time Co. képviseletét látta el a közbeszerzési folyamat során. Nagy öröm számunkra, hogy hozzájárulhattunk a Time Co. sikeréhez.

 

Borítókép: http://www.innoportal.hu/