A diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából idén Japán lesz a Mesterségek Ünnepének díszvendége. Az augusztus 17-től 20-ig tartó eseményre látogatók 15 japán kézművessel találkozhatnak személyesen és megismerhetik mesterségük fortélyait.

   

Megtudhatják, hogy készül az aláírást helyettesítő pecsét, hány munkafázisa van a lakk tárgy készítésnek, hogyan csomagolják „japánosan” az ajándékot, vagy mi a titka a csodás kékfestő textíliáknak. Láthatnak kimonókat, „kokeshi” babákat, a vállalkozókedvűek pedig ki is próbálhatnak egy-két fogást. Lehet majd kalligráfiát készíteni, megtanulni a „mizuhiki” csomózás egy-egy fogását, és az origami hajtogatásban is érdemes majd tapasztalatot szerezni. A japán ízek világa a se nem bor, se nem pálinka kategóriába tartozó szakéval, szusi falatokkal és illatos teákkal fog bemutatkozni.

A Magyar-Japán Baráti Társaság a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködésben szervezi ezt a különleges bemutatót. A japán mesterekkel való kapcsolattartást több hónapos előkészítő munkával cégünk, a Sűdy és Társa Kft. egyik munkatársa segítette.

Sok szeretettel várjuk a kíváncsi látogatókat!