A szigetország koros császára lemond, ez még a pénzérméken is megjelenik.

Akihito császár történelmi jelentőségű leköszönésével zárul le április végén a Heisei nevű korszak. A birodalom titkárságának kabinetfőnöke, Yoshihide Suga mutatott fel egy táblát, rajta két írásjellel, amelyek a következő időszakot hirdetik. A miniszterelnök Shinzo Abe fejtette ki a nemzet számára, mit is jelent az összetett szimbólum. A

Reiwa

két karakter kombinációja: a rend és parancs, illetve a béke és harmónia is kiolvasható belőle.

AP Photo/Eugene Hoshiko

A Manjósú nevű, ősi költészeti gyűjteményből emelték ki a nevet:

A népünk fordulóponthoz érkezett, ám a japán értékeket továbbra sem hagyjuk kifakulni.

A szigetország modern története négy korszakot jegyzett fel az utókornak: a Heisei az elért békét takarja, mely a Showa (felvilágosult harmónia; 1926-1989) nevű érára épült. Korábban a Taisho (nagy igazságosság), azt megelőzően pedig az 1868-1912 közti Meiji Gengo (felvilágosult uralom) tartott.

Minden korszak (gengo) neve előrevetíti a következő évtizedek célkitűzéseit, és a lakosság mindennapi életét is áthatja. Jele a pénzérméken, újságokon és még a jogosítványokon is szerepel, a hivatalos papírok mellett. A naptár-forma már annyira nem népszerű, mint a korábbi évtizedekben, bár magában foglalja a nyugati időszámítást is.

2017 decemberében derült ki, hogy a jelenleg 85 éves Akihito leteszi a tisztségét, hogy fia ülhessen a trónra. Naruhito herceg úgy örökölheti meg a címet, hogy apja még életben van – a császári rang áthagyományozása eddig inkább kihalásos alapon ment, teszi hozzá a BBC.com.

 

Forrás: https://nuus.hu