Idén tavasszal döntött úgy a japán kormány, hogy a “Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetést adományozza Onczay Csaba csellóművésznek „a zene területén a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításához, valamint a fiatal japán zenészek képzéséhez és szakmai fejlődéséhez való hozzájárulásáért.” A kitüntetés ünnepélyes átadására október 15-én került sor a budapesti japán nagykövetségen. Kuni Sato nagykövet asszony adta át az érdemrendet. A jeles eseményen cégünk ügyvezetője, Dr. Sűdy Zoltán köszöntötte Onczay Csabát, akihez régi barátság fűzi és akivel a magyar-japán kapcsolatok fejlesztése melletti elkötelezettség is összeköti.

Onczay Csaba ugyanis közel 30 éve rendszeresen jár mesterkurzusokat tartani, koncertezni Japánba. 1993-ban az ő közreműködésével alakult meg Gifu-prefektúrában a Liszt Ferenc Zeneakadémia kihelyezett cselló-mesterkurzusa. 15 éven keresztül a koncert művészeti vezetőjeként cégünk partnere volt a Zeneakadémia legkiválóbb japán hallgatói számára bemutatkozási lehetőséget kínáló „Tavaszi hangok” hangversenyen. Számos olyan japán hallgató került ki a kezei alól, akik azóta szép zenészi karriert futottak be. Az Érdemes Művész cím, a Liszt Ferenc vagy a Kossuth díj után méltó elismerése a magyar-japán zenei kapcsolatok terén kifejtett munkásságának a japán kormány által neki ítélt „Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetés.

Nagy-nagy örömmel köszöntjük Onczay Csabát magas japán állami kitüntetése alkalmából, s kívánunk további sok sikert, jó egészséget neki!

A Sűdy házaspár, az Onczay házaspár és Kuni Sato nagykövet asszony a ceremónián

Névjegy

Onczay Csaba 1946-ban született Budapesten. A Kossuth-díjas csellóművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Friss Antal tanítványa volt, később a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sirinszkij és Sienában Andre Navarra voltak a mesterei. Miután befejezte tanulmányait, hazatért és a Zeneakadémia tanára lett. Számos nemzetközi versenyen nyert díjai közül a két legfontosabb a budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyen (1973) és a riói Villa Lobos-versenyen (1976) elért két első helyezése. Kodály Szólószonátájának kitűnő előadásáért Liszt-díjjal tüntették ki. Szólistaként fellépett Európa, Amerika és a Távol-Kelet jelentősebb hangversenytermeiben, nagy sikert aratott többek között a Bécsi Szimfonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a RAI Zenekarral és több amerikai együttessel is. Számos rádió- és TV-felvétele mellett CD-re vette C.P.E. Bach, Schumann, Lalo, Villa Lobos, Dohnányi műveit, Beethoven összes szonátáját és Bach szólószvitjeit is. Számos kortárs mű bemutatása fűződik nevéhez, több magyar zeneszerző írta és ajánlotta neki műveit. Fellépései mellett a világ számos helyén tartott mesterkurzusokat, Firenzében két évig karmestere volt egy saját maga által alapított zenekarnak, és rendszeres vendége a legrangosabb hazai és külföldi fesztiváloknak is. (Forrás: https://fidelio.hu)