Van egy híres japán közmondás. Bijin hakumei (美人薄命).

Ennek szó szerinti fordítása: "Szép emberek vékony élete." Magyarul: A szépek korán halnak.

Valahányszor ezt hallottam, mindig Natsume Masako japán színésznőre gondoltam. Natsume-san 1985-ben halt meg leukémiában. Csak 27 éves volt.

A fő sorozata és filmje a Nyugati utazás(西遊記)című tv sorozat, amelyben Hszüan-cang(三蔵法師)-ként szerepelt és a Setouchi fiúk Baseball csapat (瀬戸内少年野球団).

Natsume Masako különlegesen szép volt. A halála óta 32 év telt el, de ha szerencsénk van, poszterét még ma is lehet látni vidéki kis éttermekben. Máig nagyon népszerű, felejthetetlen színésznő.

Forrás: http://baike.sogou.com

De most miért is írok a Bijin hakumei「美人薄命」kifejezésről?

2017. június 23-án kora reggel a vihar hangjaira ébredtem. Ahogy szoktam, a reggeli kávém mellett japán híreket olvasgattam az interneten.

Aznap a legnagyobb hír minden japán újságban a következő volt:

– Meghalt Kobayashi Mao, 34 éves volt –

Kobayashi-san ismert japán műsorvezető és médiaszemélyiség volt. Bár személyesen nem ismertem, sokat láttam tv-ben és újságban. A hírt, amelyet már régóta sejtettek a japánok, hogy akármikor érkezhet, megdöbbenve fogadtam, s imádkoztam lelki békéjéért.

Utolsó éveiben szabadúszó hírbemondóként dolgozott. 2010-ben férjhez ment XI. Ichikawa Ebizōhoz (híres Kabuki színészcsalád sarja), s ettől kezdve életének fontos része lett a Kabuki színészet világa (梨園) és támogatta a férje munkáját. 2011-ben és 2013-ban pedig megszülettek gyermekeik is.

Forrás: endia.net

2016 júniusában hozták nyilvánosságra, hogy Kobayashi-san mellrákban szenved, s addigra betegsége már 4-es stádiumban volt. 2016 szeptemberében kezdett blogot írni megpróbáltatásairól, a mindennapjairól. Bejegyzéseit 2017. június 20-ai utolsó írásáig 352-szer frissítette. 2,5 millió olvasója volt, köztük én is.

Forrás: ameblo.jp

Mivel végső stádiumban volt már, valószínűleg tudta, hogy előbb-utóbb meg fog halni, de a végsőkig küzdött betegsége ellen. Blogírásaiban mindig pozitív, vidám volt, bátorította azokat az embereket, akik hasonló betegségben szenvednek, de azoknak is erőt adott, akik teljesen egészségesek voltak. Mindenkinek példát mutatott, hogy mit is jelent igazán élni a halál árnyékában. Végtelenül hálás volt a körülötte lévő embereknek, s nagy tisztelettel beszélt a természetről.

Június 20-a után viszont megszakadtak a frissítések. Írásait pár napja elkezdték angolra fordítani, így üzenet még több emberhez eljuthat már.

A blogírás kezdete után 2016 novemberében a BBC a világ 100 legbefolyásosabb női egyikének választotta Kobayashi Maót blogja miatt. Ez alkalomból írta a következőket:

My illness isn't what defines my life. My life has been rich and colourful.

(Életemet nem a betegségem határozza meg! Az életem gazdag és színes.)

A haláláról a BBC is adott hírt.

2017. július 3-ától mutatják be férje, XI. Ichikawa Ebizō új előadását a híres ginzai Kabuki színházban, a Kabukizában, melyben fiával, a 4 éves Horikoshi Kangennel együtt lép fel. A kisfiú fehér rókát fog játszani, s szerepe szerint fentről lógatva, a levegőben mozog a közönség és a színpad fölött (ennek elnevezése Chuunori - 宙乗り). 4 évesen Horikoshi-san a legfiatalabb színésznek számít a kabuki történetében, aki Chuunori mutatványt ad elő.

Forrás: Nikkan Sports

Apa és fia nagyon szerették volna, hogy Kobayashi Mao még ott lehessen gyermeke nagy fellépésén. Az egész család keményen küzdött és reménykedett, hogy a nagy napon az anyuka még saját szemével láthassa az előadást. Sajnos a sors közbeszólt, s ez már nem valósulhatott meg. Állítólag július 3-án tele volt a színház, és fantasztikusan sikerült a kisfiú produkciója is.

Abban pedig biztos vagyok, hogy anyukája, Kobayashi Mao lélekben ott volt és büszkén látta, hogy fia mire képes és a jövőben nagy Kabuki színész lesz belőle.

Forrás: www.rankingshare.jp