Japánban a lakosság kevesebb, mint 1%-a keresztény, így a karácsony nem számít ünnepnek, mégis nagy népszerűségnek örvend az üzletek karácsonyi feldíszítése és a karácsonyi díszkivilágítás.

Az első karácsonyfákat az 1910-es években állították Tokió legfontosabb bevásárló utcájában, a Ginzán. Ekkor még természetesen hagyományos japán dekorációval, papírlámpásokkal, origami madarakkal díszítették a fenyőfákat.

Aztán szép fokozatosan elterjedt a fenyők nyugatias felöltöztetése, ami néha egészen őrült dekorációkat eredményez.

A karácsonyi díszkivilágítást magam is élvezem, mégis sokszor gondolok arra, micsoda energiapazarlás mindez. Ezt a sok energiát, az utcai, közületi díszkivilágításra elszórt százmilliókat mennyi más, értelmesebb célra is el lehetne költeni. (Nem beszélve arról, micsoda környezetterhelést jelentenek a rövid idő alatt meghibásodó, így a szeméttelepen kikötő fűzérek, villanyoszlopdíszek és egyéb dekorációs elemek.)

A japán Enoshima akváriumban, 2008-ban sajátos energiaforrást találtak egy kisebb karácsonyfájuk kivilágításához. Egy elektromos angolna (sajnos nem túl nagy) akváriumában 2 alumíniumpanel szolgál elektródaként és gyűjti az angolna általa megtermelt (mozdulatonként körülbelül 800 Wattnyi) energiát. Ez az energia táplálja a 2 méter magas karácsonyfa fényfűzérét.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL0dPMDB0UElZU1VRIiB3aWR0aD0iNjQwIiBoZWlnaHQ9IjM2MCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Az alternatív díszkivilágítás kitalálója, Minawa Kazuhiko úr úgy véli, egy elképzelhetetlenül nagy karácsonyfát lehetne kivilágítani, ha egy helyre gyűjtenék a világ összes elektromos angolnáját. Mint megjegyzi, ő azért ezt a kivilágítást csak az univerzum egy távolabbi pontjáról szeretné szemlélni…

Egy ilyen hatalmas karácsonyfa kedvéért én sem gyűjteném egybe a világ összes elektromos angolnáját, de Minawa úr ötlete biztos inspirálja a kutatókat arra, hogy kitalálják, milyen értelmes – a Földünk javát szolgáló – célokra lehetne az elektromos angolnák által termelt energiát felhasználni.

 

Képek:

https://www.thejapaneseshop.co.uk/blog/prepare-for-japanese-christmas/
https://muza-chan.net/japan/index.php/blog/christmas-in-japan
http://inventorspot.com/articles/giant_godzilla_christmas_tree_spruces_tokyo_mall