A héten úgy gondoltam Japán egyik legkevésbé ismert oldalát mutatom be kedves Olvasóinknak. A japán börtönök és szabályaik az egyik legvitatottabb téma bel- és külföldön egyaránt.

Sokan kegyetlen, emberi jogokat porba tipró, középkori rendszernek tartják, mások viszont működő, a rabok életét pozitív irányba változtató intézménynek.

Nos, én nem foglalok állást, ennek eldöntését Önökre bízom. Az viszont tény, aki egyszer kiszabadul egy japán börtönből, soha többet nem vágyik oda vissza.

(A mostani cikkben csak az állandó, végleges börtönökre fókuszálok, az ideiglenes, letartóztatás és tárgyalás alatti úgynevezett keisatsusho (警察署) börtönök egy másik cikk témája lesz.)

Nézzük tehát, hogy mit lehet tudni az ottani börtönéletről.

Miután a bűnöst egy regionális börtönbe szállítják az ítélet kimondása után, élete gyökeresen megváltozik, jóléte azon fog múlni, mennyire tud alkalmazkodni az intézmény szigorú szabályzatához.

A japán rabokat legtöbbször közösségi cellákba helyezik el, ahol 6-12 másik rabbal kell együtt aludniuk. A cella japán stílusban lett kialakítva: tatami padló, futon matracok a földön, alacsony asztalok, stb..

A külföldi raboknál szoktak néha kivételt tenni, s egyszemélyes cellákba rakják őket, amelyek picik, szűkek, sokszor ugyan rendes ággyal felszerelve az egész letöltendő büntetésének idejére. A magány és elzártság viszont sokkal nagyobb teher az elítéltnek, mintha közösségi cellában lenne. Sokszor csak a cellájukban ehetnek, van, hogy még ott is dolgoztatják őket, így hetek telhetnek el emberi beszéd és kontaktus nélkül. Ez sokakat őrületbe is kergethet.

No, de nézzünk egy tipikus börtönszabályzatot! (Néhányat említek csak a több tucat közül.)

A szabályzat a legapróbb részletig kontrollálja a rabok mindennapi életét.

Megmondja, hogy:

  • hol és hogyan helyezzék el a tárgyaikat a cellákban.
  • hova írhatnak bármit: csak erre a célra külön kijelölt füzetbe jegyzetelhetnek, amit rendszeresen ellenőriznek. Ha ezt megszegik, komoly büntetést kapnak.
  • hogyan aludhatnak. Csak háton vagy oldalt, de sohasem hason. Az arcuknak mindig látszódnia kell, s alvásidő alatt nem olvashatnak, beszélhetnek vagy mozoghatnak.
  • keményen megszabják, hogyan kell menetelniük a börtönön belül. Aki eltér a megszabott formától, komoly fizikai büntetésben részesülhet.
  • mikor és hogyan beszélhetnek. A nap többségében szigorúan csendben kell maradniuk. A szabadidő alatt beszélgethetnek ugyan, de azt is csak halkan, úgy, hogy ne zavarják a többieket. Ha az őrökkel beszélnek, a legudvariasabban szabad csak megszólítani őket, különben kemény fegyelmi büntetést kaphatnak.
  • merre nézhetnek. Szigorúan tilos az őrök szemébe nézni, felnézni ebéd alatt a tányérról, valamint az úgynevezett megbánás ideje alatt, amikor csukott szemmel kell reflektálniuk bűneiken. Bármelyik szabály megszegése komoly büntetést von maga után.

Ha bármelyik szabályt megszegik, az alábbi büntetések szabhatók ki a rabokra:

  • szóbeli fegyelmezés. (Ezalatt általában azt értik, hogy üvöltenek az elítélttel.)
  • a börtön kiváltságok elvesztése, pl.: nincs olvasás, írás, torna, stb.
  • az ételmennyiség csökkentése, ami akár 1 hétig is tarthat
  • magánzárka kisebb kihágásért maximum 2 hónapig
  • magánzárka nagyobb kihágásért akár 7 napig is

A magánzárka kisebb kihágás esetén azt jelenti, hogy egy kis szobába viszik a rabot, s azt a parancsot kapja, hogy üljön reggel 7 és este 5 között seizában (japán ülés) vagy törökülésben a földön. Nem olvashat vagy hallgathat zenét, nem állhat fel, nem nyújtózkodhat vagy sétálhat. WC-re is csak akkor mehet el, ha engedélyt kap rá. Ezt a büntetést alkalmazzák a legtöbb esetben.

Ezzel szemben a nagyobb kihágásért kapott zárka sokkal kegyetlenebb. A szabálysértőt egy sötét zárkába viszik, ahol se ablak, se ágy sincs. Napokon át ott kell lennie.Nagyon komoly kihágásért kiköthetik a rabot, s egy speciális nadrág lehet csak rajta, aminek a hátulja ki van vágva, hogy el tudja végezni szükségleti dolgait segítség nélkül. Ezt mataware nadrágnak hívják (股割れズボン). Nincs mosdószünet sem, így akár több napig is kikötve maradhat a cellában. Egy hétnél tovább nem is bírhatja a rab ilyen feltételek mellett, így ezért rövidebb a magánzárka a nagyobb kihágásért, mint a kisebbért.

Az elítéltek egy átlagos napja pedig az alábbiak szerint szokott alakulni.

  • 06:45 Ébresztő, matrac elpakolása, arcmosás, WC
  • 07:00 Sorakozó, cellaellenőrzés
  • 07:30 Reggeli és menetelés a gyárba
  • 08:00 A börtönmunka kezdete.
  • 10:00 15 perces szünet.
  • 12:00 Ebéd
  • 14:00 Újabb munka után 15 perces szünet.
  • 16:40 Munka vége, a rabok visszatérnek a celláikba.
  • 17:00 Sorakozó, ellenőrzés, majd „bűnbánási idő”
  • 17:20 Vacsora.
  • 18:00 “Szabadidő”.
  • 20:30 Alvási előkészületek
  • 21:00 Takarodó, villanyoltás

Munkaidő alatt, valamint ebédnél tilos beszélgetni, az őrökre nézni. Szabadidő alatt viszont lehet olvasni, sakkozni, írogatni.

Külföldiek esetében a legnagyobb nehézséget az okozza, ha nem beszélnek japánul. A börtönőrök többsége nem beszél más nyelvet, angolul is csak kevesen, s a börtönben is csak japánul lehet kommunikálni vagy írni. Ha valaki levelet akar írni külföldiként a szeretteinek,azt vagy japánul kell írnia, vagy le kell fordíttatnia, aminek a költségét szintén neki kell állni.

Ha valaki nem érti a japánul adott parancsot, akkor kemény büntetésben is részesülhet, s ez befolyásolhatja a látogatások számát is. További nehézség, hogy bármilyen látogatásnál egy japán őr is felügyeli a beszélgetést, aminek vagy japánul kell folynia, vagy hivatalos tolmácsnak is jelen kell lennie.

Így megnehezítik a panaszkodás lehetőségét. Az egész életükben szigorú társadalmi szabályok szerint élő japán raboknak is nehéz elviselni ezt az életet, de a külföldieknek egyenesen tortúra. A szabad akaratot kiölik az emberből. Az egész rendszer arra lett tervezve, hogy megtörje a rabok akaratát, hogy a gépezet részévé tegye őket, így ha kikerülnek újra a társadalomba, ne akarják megint áthágni a szabályokat.

Azon, hogy a rendszer mennyire emberséges vagy kegyetlen, természetesen lehet vitatkozni, az eredmény viszont így is, úgy is ugyanaz. A többség, aki megjárja a japán börtönök poklát és végre szabadul onnan, többet nem akar visszakerülni.

Követendő vagy kerülendő példa, ezt mindenki egyéni véleményére bízom.

Források:

http://kazetokumo504.blog130.fc2.com/blog-entry-60.html

https://www.japantimes.co.jp/news/2015/04/16/national/social-issues/prisons-japan-becoming-like-nursing-homes-amid-surge-elderly-offenders/#.Wp6k5nxG3x4

http://prisonfile.info/tyobatu.html

https://gaijinass.com/2017/03/30/brutal-realities-of-prison-in-japan/

https://www.hrw.org/sites/default/files/reports/JAPAN953.PDF

 

Képek:

https://associazionevittimetorrediguardia.wordpress.com/2015/10/02/ministro-di-culto-dei-testimoni-di-geova-condannato-a-15-anni-di-reclusione-per-sequestro-e-stupro-di-una-minore/

http://kazetokumo504.blog130.fc2.com/blog-entry-60.html

https://www.japantimes.co.jp/news/2015/04/16/national/social-issues/prisons-japan-becoming-like-nursing-homes-amid-surge-elderly-offenders/#.Wp6k5nxG3x4

http://prisonfile.info/tyobatu.html

https://www.ranker.com/list/facts-about-robert-maudsley-hannibal-the-cannibal/cat-mcauliffe?var=7&utm_expid=16418821-388.pwrOe5-lSJetLqzNW0S00A.2&page=2&utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F

https://www.francetvinfo.fr/societe/prisons/exclusif-prisons-une-surveillante-agressee-temoigne_2573219.html

https://gaijinass.com/2017/03/30/brutal-realities-of-prison-in-japan/

https://www.japantimes.co.jp/news/2017/06/21/national/social-issues/new-magazine-offers-convicts-hope-escaping-life-crime/#.Wp6l13xG3x4