Sajnos pár híres ember is áldozatául esett az új koronavírus okozta betegségnek. Természetesen minden haláleset szomorú, de számomra a legmeglepőbb Shimura Ken, a The Drifters nevű rock and roll és komikus zeneegyüttes tagjának halálhíre volt. 2020. március 29-én hunyt el. 70 éves volt.

Az 1970-es években nagy hagyomány volt Japánban, hogy minden szombat este 8-kor sok gyerek, köztük én is, a TV előtt ült, s izgatottan vártuk a『8時だョ!全員集合』nevű TV műsort.

Forrás: https://mainichi.jp/graphs/20200325/hpj/00m/200/001000g/1

A műsor első felében a The Drifters 5 fős bandája élőben játszott komikus jeleneteket, a második részben viszont meghívott híres énekesek énekeltek és paródiákat játszottak a The Drifters tagjaival.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL2ZUZENVSG1nNVhJIiB3aWR0aD0iNTI4IiBoZWlnaHQ9IjM5NCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Akkoriban a szülői és a tanári munkaközösség (japánul PTA) nagy befolyással bírt az iskolákban. A tanárok és sok szülő igyekeztek együttműködni a gyerekek jobb oktatási eredményeiért és viselkedésért. Gyerekként nagyon utáltuk a szervezetet, s inkább féltünk tőlük, mint tiszteltük. Mindenbe beleszóltak, ha úgy látták a felnőttek szemszögéből, hogy ez a gyerekek számára nem lesz jó, vagy ha úgy gondolták, hogy rossz irányba viszi gondolkozásmódunkat. Amiket mi diákok imádtunk, azt a PTA biztosan ellenezte.

A The Drifters és a『8時だョ!全員集合』nevű műsor a PTA által nem javallott programok listájára került, s erősen ellenezték, hogy a gyerekek ezt nézzék. Úgy gondolták, hogy a show tartalma csökkentheti a diákok intelligenciaszintjét. Tényleg, hülyébbek lettünk volna egy műsor miatt? Jobb lett volna ha letiltaná azt, amelyet a PTA felnőttek gondolták, ez nem lesz jó a gyerekeknek? Kérjenek bocsánatot Shimura Kentől a PTA-tag Obaszanok. A PTA úgy vélte, a gyerekek fejlődése szempontjából nem javasolt a tv show, csak hülyeségeket mutatnak, pazarolják az élelmiszereket a paródiákban, s a gyerekek számára rossz viselkedést sugallanak.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkLzFMcjhDcUZEaHNjIiB3aWR0aD0iNzAwIiBoZWlnaHQ9IjM5NCIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj0iYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuIj48L2lmcmFtZT48L3A+

Emlékszem arra, hogy a szülők között is téma volt a PTA tiltakozása, az anyukám is gyakran beszélgetett erről a barátnőm édesanyjával. Nem emlékszem pontosan, hogy nálunk végül tiltva volt-e, csak arra, hogy nem sokkal később átpártoltam a 『オレたちひょうきん族』nevű műsorra. Sok diáktársam maguktól váltott az újfajta komédia showra. Az 『オレたちひょうきん族』-ban Beat Takeshi (Kitano Takeshi), Akashiya Sanma, Yamada Kuniko és Shimada Shinsuke voltak a főszereplők, s ezt is szombaton este 8-kor adták a Fuji tv csatornán. A műsor egyre népszerűbb és menőbb lett és 1982 végén az iskolában a gyerekek már Takechan-manról, a Black Devilről beszélgettek, nem a The Drifters-ről.

Ők a The Drifters-hez képest teljesen más jellegű humort céloztak meg, a műsor tele volt újfajta paródiákkal, s a szereplők által kitalált figurákkal. Sok gyereknek ez lett a kedvenc műsora, de nem a PTA nyomására. 1984-ben az 『オレたちひょうきん族』már sokkal népszerűbb műsor volt, mint a『8時だョ!全員集合』, ami végül 1985-ben ért véget.

Shimura Ken az 1970-es években született japán gyerekek számára karizmatikus figura volt. Biztos vagyok benne, hogy nincsen olyan gyerek abból a korból, aki ne ismerte volna a nevét és a The Drifters-t. Bármit mondott a PTA annak idején, nem tagadhatjuk, hogy Shimura Ken a komédia egyik nagymestere volt, és nagyon sok gyerek szerette őt. Különleges hatással volt ránk, jóban is, rosszban is.

Bakatono
Hitomi Baaszan

Rengeteg szerepben nevettetett meg minket, alakításai által úgy érzem, sokáig tovább fog élni szívünkben. Jól bemutatta a Sówa korszak tipikus poénjait, valamint komikusan ábrázolta a mi mindennapjainkat is.

A nézőközönség ma, június 3-án még láthatja a legendás komikust az NHK reggeli drámai sorozatában, a Yell-ben.

Azt is megtudtam róla, hogy mostanában elkezdett a samiszenen (japán hangszer) játszani és szeretett a fiatalabb generációval együtt szerepelni a TV-ben.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

PHA+PGlmcmFtZSBsb2FkaW5nPSJsYXp5IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LnlvdXR1YmUtbm9jb29raWUuY29tL2VtYmVkL1l5UTBHczRKa1JjP2xpc3Q9UkR6Q1dfWVpHTlVBbyIgd2lkdGg9IjcwMCIgaGVpZ2h0PSIzOTQiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49ImFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiI+PC9pZnJhbWU+PC9wPg==
Forrás: https://thetv.jp/news/detail/229337/1436334/

Meglepő, hogy az elmúlt években Shimura Ken széles műfajban szerepelt. Nem nagyon figyeltem rá. Pár évvel ezelőtt hallottam, hogy meghalt, de a hír nem volt igaz. Végtelenül sajnálom, hogy a jövőben már nem láthatom őt új tévéműsorokban. Ha lenne alkalmam, elmondanám neki, hogy köszönöm a sok szép emléket, nevetést, s hogy a PTA sem tudott eltántorítani attól, hogy szeressük a programjait. Hátha a mostani halálhíre is kamu…

Nagyon örülök, hogy Shimura Ken fontos szerepet játszott a TV-ben és a humorista utódok kinevelésében. Emléke örökké élni fog a szívemben!